Красотата на есента е нещо, което със сигурност докосва всеки

...
</TD
>Красотата на есента е нещо, което със сигурност докосва всеки
Коментари Харесай

Ако сте в Пловдив: 10 събития, които не бива да пропускате тази седмица!

Красотата на есента е нещо, което сигурно допира всеки един от нас. Есента в Пловдив е красива картина, с незабелязано изменяща се палитрата от цветове, която ни заобикаля на всички места. Тя носи в себе си уют и топлота, за които всеки копнее. Тя е отлично време за просвета. Богата и разнообразна на събития е и тази есенна седмица в Пловдив.

Вижте 10 акцента измежду многочислените събития от календара на града, свързани с значими празнувания, показване на нови, забавни планове и щедрост.

Част от тях са с вход свободен, а за останалите и повече информация можете да посетите: Билетен център пред Община Пловдив, в ТИЦ на Римския стадион, каса на Античен спектакъл ( от страната на АМТИИ), каса " МаскАрт “ и каса на Опера Пловдив в ДК " Борис Христов “, работещи в система на Eventim. Билети можете да закупите и онлайн на посочените интернет адреси.

Можете да посетите и събития от програмата на Драматичен спектакъл – Пловдив, Държавен куклен спектакъл – Пловдив, четирите музея, ОИ " Старинен Пловдив “, ГХГ и НБ " Иван Вазов “. Бихте могли и да потънете из лабиринта на многочислените пловдивски галерии, които ви чакат с прелестни изложения.

15 ноември, сряда, 19:00 ч. в Дом на културата " Борис Христов “

Опера Пловдив чества 70-годишнина с ГАЛА КОНЦЕРТ с присъединяване на Александрина Пендачанска, Мариана Пенчева, Кирил Манолов и Иван Момиров, както и три генерации сегашни солисти на театъра - Таня Иванова, Елена Чавдарова – Иса, Вера Гиргинова, Евгения Ралчева, Марияна Панова, Мария Анастасова, Александър Носиков, Георги Султанов, Евгений Арабаджиев, Марк Фаулър, Момчил Караиванов, Михаил Пулиев, Свилен Николов.

На диригентския пулт ще застанат Диан Чобанов, Лучано Ди Мартино и Григор Паликаров. Концертът е с присъединяване на Оркестъра и Хора на Операта и на него са поканени над 200 актьори и чиновници, посветили забележителна част от живота си на оперния спектакъл в Пловдив. Сред гостите ще са и актьори, работили в Операта от самото й основаване.

Билетите за изчерпани.

16 ноември, четвъртък, 18:00ч. - Митрополитски храм " Св. Вмчца Марина “

Опера Пловдив чества 70-годишнина с " Всенощно бдение “ – Рахманинов (фрагменти) с общителното домакинство на Пловдивска митрополия. Хорът на Опера Пловдив под диригентството на Драгомир Йосифов ще извърши едно от най-съкровените творения на православната музика – " Всенощно бдение “ от Рахманинов. Пиесата, запазила ореола си на загадъчност и проникновеност, е извънредно рядко изпълнявана поради своята техническа компликация. С концерта Опера Пловдив и Пловдивска Митрополия насочат обръщение за силата на Изкуството и Духовността.

Концертът е с вход свободен.

16 ноември, четвъртък, от 19.00ч. Радио Пловдив - Концерт " Еклектик “ на Калоян Куманов Квартет

Най-новият концертен формат " Еклектик “ на Калоян Куманов е основан особено за заключителното събитие на платформата “Камерна сцена Пловдив “ за 2023г. и ще бъде показан за първи път пред пловдивска аудитория.

В Първо студио на Радио Пловдив ни чака една прелестна музикална вечер с " Квартет с Калоян Куманов “. На сцената излиза един от най-атрактивните и сполучливи акордеонисти у нас Калоян Куманов, който споделя музикалните си хрумвания с Юлиан Янев-пиано, кийборд, Надя Казакова - вокал и Владимир Владимиров - тамбура. Компилираните музикални стилове в " Еклектик “ ще ни поведат по пътя на Барока, блуса и мистичния български фолклор.

Билети в мрежата на Ивентим.бг, на каси и онлайн, както и на място преди концерта.

16 ноември, четвъртък, от 19.00 часа в Plovdiv Event Center

Благотворителен концерт " Шанс за бебе Йоана “/ " Спаси Йоана “ с присъединяване на групите Меломания, Soulmate, Сигнал, както и соловите реализатори Стефан Илчев и Славяна Егбело. Всички средства, събрани от билетите и даренията, ще бъдат употребявани за поддръжка на бебе Йоана.

Билети може да закупите като употребявате линка: https://bilet.bg/bg/events/spasenie-za-bebe-ioana-4439-4439 или на място, час преди събитието.

17 ноември, петък, в 18:15 часа в клуб " Фарго “

Поредицата " Успешните “ продължава със среща с режисьора Стефан Командарев. Един от най-успешните български режисьори, той е създател на паметния " Светът е огромен и избавление дебне отвред “. След него пристигнаха и драмите " Съдилището “, " Посоки “ и " В кръг “. Най-новият му филм " Уроците на Блага “ към този момент завоюва влиятелни награди, с огромен триумф и няколко награди на огромния фестивал в Карлови Вари, измежду които и огромната за най-хубав филм " Кристален глобус “. Филмът ще бъде и българското предложение за премиите на американската кино академия " Оскар “.

Събитието е с вход свободен.

18 ноември, събота, от 17.00 часа в Lucky Дом на киното

Премиера на документалния филм " Улица Васил Урумов - Пловдив – линии към един портрет “, част от стратегия Наследство 2023 на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът се осъществя от режисьора Георги Кайцанов в съавторство със Светлана Урумова.

Какво се крие зад името изписано на табелката на улица " Васил Урумов “ в Пловдив? Уникална креативна персона с многопластово въздействие върху духовния климат на града през 60-те и 70-те години на ХХ век.. Български стихотворец, на който е забранявано да разгласява, само че неговите сътрудници му посвещават възторжени стихове. Журналист, живописен и сценичен критик, на който художниците от Пловдивската школа рисуват серия портрети от благодарност за презентациите му. И който, уволняван от работа за протест против тоталитарната система, години наред, като самостоятелен рецензент, отразява художествени, литературни и театрални събития и се трансформира в " неотстраним човек, който запълва съвсем самичък културни празнини в Пловдив, като без показност прави това, което е обвързване на цели колективи и институции “. Безотговорни комунистически репресии доведоха до ранната му гибел. Васил Урумов живее от 1930 до 1979 година. Едва след измененията през 1990 година му е присъдена Награда " Пловдив “ за стихосбирката " Не ми завиждайте “. От тогава е кръстена улица на името му.

Събитието е с вход свободен.

18 ноември, събота, от 19.00 ч. в Драматичен спектакъл Пловдив

Танцово-поетичният концерт " Там, където не сме “ с музика за пиано на Фредерик Шопен и лирика на Георги Господинов събира виртуози на музиката, актьорското майсторство и балета на сцената на Драматичния спектакъл - Пловдив за зрелище, което се претърпява и помни дълго. Инициативата е на новата организация за налична просвета и изкуство Sofia Art Institute.

Пианистката Венета Нейнска, актрисата Дария Симеонова и балетистите Виктория Петрова и Васил Дипчиков ще преплитат класическата музика на Фредерик Шопен с поезията на Георги Господинов и откровената хореография на чувствеността в театър, който сплотява три изкуства.

Билети: в epaygo.bg, в касите на EasyPay и на касата на театъра.

18 ноември, събота, 19.00 часа, Дом на културата " Борис Христов "

Държавна опера-Стара Загора гостува с балета " Сънят на Пилат “. Танцова тайнственост в две елементи и столетия, 11 картини по либрето на Яна Темиз по романа на М.Булгаков " Майстора и Маргарита “. Музика - Стефан Димитров. Хореография, постановка и идея музикална драматургия Василий Медведев. Асистент хореограф е Станислав Фечо, сценография и костюми - Павол Юраш. Диригент Владимир Бошнаков, хормайстор Младен Станев.

Артистичен шеф на Балета е Силвия Томова. Мултимедия Борис Чуканов. Концертмайстор е Паулина Захариева. В основните функции: Анелия Димитрова /Маргарита/, Фредерико Пинто /Майстора/, Богдана Сергеева /Хела/, Марсело Молина /Воланд/, Томоки Ишиго /Котаракът Бегемот/, Фиорди Лоха /Пилат/ и други С присъединяване на Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Билети в мрежата на Ивентим.бг.

19 ноември, неделя, от 15.00 часа и от 19.00ч. ДК " Борис Христов "

Мюзикхолен спектакъл Пловдив празнува 30-гтодишен празник със спектакъла " Отново дружно ". Специални посетители на събитието са " Керана и космонавтите “, Антония Маркова, Илюзии Артисти,,Валермо “ и квартет " ИНТРО “. Водещи ще са Иванка Шекерова, Стефан Лозанов и Васил Караманлиев. В празника ще вземат участие над 60 танцьори на друга възраст - от основаването на театъра ни до момента. Освен танцьорите вземат участие Диан и Гергана Райчеви, дългогодишните ни другари и сътрудници - актьорите Танчо Агушев и Павлин Шуманов.

Билети в цялата мрежа на Ивентим, на каси и онлайн.

Продават се билети за 15.00 ч., за 19.00 ч. са изчерпани.

19 ноември, 10:30 до 14:00 часа Благотворителен базар пред Католическа катедрала " Свети Лудвиг “ (до Епископската базилика)

Благотворителната католическа организация " Каритас “ отбелязва Ден на Каритас, в който експертите и доброволците отдават труда и милосърдието си на бедните хора. През 2023 година Денят на Каритас ще се означи на 19 ноември, под мотото " От никой бедняк не отвръщай лицето си “ (Тов. 4,7), с упоритостта най-малко малко да се понижи бедността измежду българите в потребност.

Базарът в Пловдив ще се организира от 10:30 до 14:00 часа, а всички събрани средства ще се пренасочат към целогодишната акция на Хуманитарния център в града " Обяд за близък “, която предлага редовно подсигуряване на хранителни пакети за хора с разнообразни здравословни проблеми, заради което не са в положение да готвят; за бездомни хора или такива, живеещи в последна бедност; за жители в пенсионна възраст, които нямат условия да готвят или мъчно обезпечават прехраната си. В базара ще се оферират особено селектирани артикули от общественото дружество на фондацията – " Работилница на Каритас “, ръчно направени продукти от украинските бежанци, които " Каритас Витания “ подкрепя, крафт произведения от актьори и занаятчии от разнообразни краища на България, дарени безплатно за благотворителната идея, както и печива, донесени на място от членовете на енорията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР