Кражбите на катализатори преживяват истински бум. Нека видим защо е

...
</TD
>Кражбите на катализатори преживяват истински бум. Нека видим защо е
Коментари Харесай

Вижте как може да защитите катализатора на автомобила си от кражба

Кражбите на катализатори претърпяват същински взрив. Нека забележим за какво е по този начин и кои коли са най-застрашени. Как да опазите катализатора си от крадците, осведоми AutoMedia.bg.

Какво е катализаторът?

По-правилно е да се назовава каталитичен конвертор. Това е устройство, добавено към изпускателната система, с цел да трансформира най-отровните отделяни субстанции от мотора в по-безвредни съставни елементи. В конвертора протичат три вида химични реакции. Едната цели да обезврежда отровния въглеродния оксид, като го свърже с кислорода и го трансформира в безопасен (поне за организма) въглероден диоксид.

При другата отделяните при горенето на бензина въглеводороди се оксидират и също се трансформират във въглероден диоксид и вода.

При третата реакция азотните оксиди се разпадат на азот, въглероден диоксид и вода. Нея обаче я има единствено при конверторите на бензиновите мотори, не и при дизелите.

Как работи?

Вътрешността на катализатора е грапава и разграничена на кутийки и тунелчета, тъй че да има оптималната контактна повърхнина с отработилите газове. Върху повърхността се нанася тъничък пласт от същинските катализатори на химичните реакции - платина, паладий и родий. За протичането на реакциите е нужна и температура сред 420 и 600 градуса по Целзий, по тази причина катализаторът се инсталира покрай мотора.

Защо се крадат?

За злощастие и трите катализатора на реакциите са благородни метали с много високи цени, а през последните години те още повече се покачиха.

Паладият сега коства над 2500 $ за трой унция - много по-скъпо от златото. Платината е към 1200 $. Но те са напряко евтини спрямо родия (на снимката), който при започване на предходната година струваше 6000 $ за унция, а в този момент е 24 500 $. Родият, под номер 45 в периодическата таблица, е извънредно необичаен доблестен метал, резистентен на разяждане и с доста висока температура на размразяване (1964 градуса по Целзий).

Колко мъчително е да ти го откраднат?

Доста. Подмяната на катализатора, според от производителя му и от модела на колата, може да коства сред 350 и 2000 лв.. Затова доста хора просто махват с ръка, заваряват едно парче тръба на мястото на отрязаното и си карат без катализатор. Донякъде иронично, това дори понижава парниковите излъчвания на автомобила - въпреки че фрапантно усилва излъчванията на отровни за организма субстанции.

Проблем ли е да се кара без катализатор?

Извън очевидния, че тровите себе си и останалите? Да, има и други проблеми. Първо, катализаторната система има два кислородни датчика - така наречен ламбда-сонди (на фотографията се виждат отрязаните кабели на първия при опита за кражба). Едната е преди него, другата след, с цел да може блокът за ръководство на мотора да следи какъв брой добре протича процесът на неутрализация. Ако индикаторите на първия и втория сензор са идентични, блокът ще регистрира неточност и може даже да вкара мотора в спешен режим.

Разбира се, блокът може да се препрограмира, или да се излъже вторият сензор с монтирането на специфична муфа. От година на година обаче минаването на механически обзор без катализатор става по-сложно. Ако последните оферти за намаление на излъчванията в България бъдат признати, скоро колите без катализатори няма да се позволяват и в градските центрове.

Кои коли са най-застрашени?

Рискът е на процедура нулев при най-старите коли, които просто нямат катализатори. И е относително по-малък при най-новите, тъй като производителите започнаха да инсталират катализатора все по-напред (на снимката), постоянно дори под капака, и отрязването му от апашите е по-сложно.

Най-застрашени са колите на десетина-петнайсет години. В Германия съгласно статистиката най-вече се крадат катализаторите на Opel Astra и VW Polo. В Англия отличник е Ford Fiesta. Както споменахме, рискът е по-висок за бензиновите коли, тъй като техните катализатори са по-сложни и с повече скъпи метали.

Как се крадат катализаторите?

Всъщност цялата кражба лишава единствено две-три минути. Охранителни камери във Англия снимаха апаши, които го правят измежду бял ден - просто се доближават до колата, при потребност я повдигат от единия край, срязват с ъглошлайф тръбата преди и след катализатора, и си потеглят с него

Как да предпазите своя?

Един съветски монтьор, работещ в Сакраменто, Калифорния, неотдавна сподели много простичка система, която съгласно него ставала все по-масова в Щатите. При нея към двете части тръба преди и след катализатора се заваряват два или повече дълги и дебели стоманени болта. Обикновено те са задоволителни да откажат момчетата с ъглошлайфа, които отиват да си търсят по-лесна жертва.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР