Конфликтът между Израел и групировката Хамас“ поставя нови предизвикателства пред

...
</TD
>Конфликтът между Израел и групировката Хамас“ поставя нови предизвикателства пред
Коментари Харесай

Експерт от Пловдив: Всички цени на енергоносители и стоки от първа необходимост се вдигат, когато има страх от война

Конфликтът сред Израел и групировката " Хамас “ слага нови провокации пред целия свят, само че и очаквания, че той ще бъде преустановен по най-бързия метод. Ще се отрази ли той на международната стопанска система, в частност и на българската?

" Всички войни въздействат на инфлацията, без значение от техния мащаб. Тази също ще вдигне инфлацията. Няколко дни преди офанзивата в Израел цената на нефта на интернационалните тържища спадна с 11% за три-четири дни. В деня, в който " Хамас “ направиха офанзивата, тя се усили с 4%. Вдигнаха се цените и на всички енергоносители. След като първоначално изненадата докара до повдигане на цените, в този момент нещата се успокояват и не са такива като войната в Украйна. Влиянието е доста по-малко и нарастването на инфлацията ще е доста по-малко. Българската инфлация ще се увеличи с 1-1,5% “, сподели в изявление за предаването " Точно през днешния ден “ на Радио Пловдив Светозар Гледачев, финансов анализатор.

Той добави още, че цените ще зависят от това по какъв начин ще продължи спора сред групировката " Хамас “ и Израел.

" Войната ще свърши до края на седмицата или ще продължи няколко месеца до тотално решение на спора, а това значи, че инфлацията ще се покачва. Всички пазари и хора се управляват от две неща – лакомия и боязън. Когато има боязън от война, всички цени на енергоносители и артикули от първа нужда се подвигат “, сподели още Светозар Гледачев.

Финансистът обаче предизвести, че по-високата инфлация ще се почувства в първите дни на 2024 година.

" Инфлацията, която се генерира сега, няма да ни удари на следващия ден или след пет дни. Ще я почувствате доста значително след Нова година “, изясни финансистът и предложи хората добре да си създадат своите персонални финансови проекти.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР