Командос от Пловдив е също част от престъпната група на

...
</TD
>Командос от Пловдив е също част от престъпната група на
Коментари Харесай

Командос от Пловдив е бил част от групата за рекет на Въльо Петров

Командос от Пловдив е също част от незаконната група на Въльо Петров, която бе арестувана в края на месец януари по обвиняване, че са се занимавали с изнудване и рекет, сочи информация от правосъдно решение на Военен съд в Пловдив, видя кореспондент на Plovdiv24.bg. 

Двама от арестуваните към този момент, са служители на реда – от Първо и Трето районно ръководство в Пловдив.

Сред пострадалите са почитатели на футболен клуб " Ботев “. Заплахите са били за физическа разпра с почитателите и с техни близки.

Сочен за уредник на групата е 49-годишният Въльо Петров. На него са му повдигнати пет обвинявания за изнудвания и насила, осъществени от септември до ноември 2023 година в Пловдив и Димитровград. Негови помощници са били Милен Стоянов, Галин Колев, Мартин Ламбрев, като последните двама са настоящи служители на реда.

По делото е открито, че обвинените са изнудвали двама жители, от които чрез мощ и опасност са лишили обща сума от 35 000 лв..

От кориците по делото във Военния съд излиза наяве, че в групата е имало и пети човек. Това е редови войник М. К. П. - кадрови военнослужещ в 1-ви батальон на Съвместното командване на специфични интервенции. От осъществените процесуално-следствени дейности е била открита съпричастността му към инкриминираната активност на проведената незаконна група.

От свидетелските показания на един от пострадалите излиза наяве, че в края на месец септември 2023 година обвиняемият командос го е заплашвал, че " ще го хвърли с бетонни обувки в язовир, в случай че не даде пари в размер на 15 000 лв. ". Същият се е легитимирал пред него като " боен служител на реда, командос, който бил на задачи в Афганистан и Ирак “. С оглед потвърждаване на идентичността на лица при изясняване на събитията, по делото е било осъществено и различаване на лица по фотоси.

Прокуратурата е поискала най-тежката мярка за неотклонение по отношение на командоса. Според съда целта на мярката за неотклонение е да се обезпечи наличие на обвиненото лице за потребностите на наказателното произвеждане, да му се попречи да се укрие или да извърши друго закононарушение. Обвиняемият не се е укрил, макар ограниченията за неотклонение на останалите четирима. Според магистратите той е имал опция да се укрие, да влияе на очевидци или да извърши друго закононарушение, само че по делото няма данни да го е сторил. Военнослужещият има две малолетни деца – щерка на 4 (четири) години и наследник на 3 (три) години.

В сегашния случай обвиненият редови войник М. П. е упрекнат в осъществяване на две тежки умишлени закононарушения по смисъла на член 93, т.7 от Наказателен кодекс. Видно от материалите по делото няма данни да е осъждан преди този момент за друго тежко съзнателно закононарушение или да има някакви противообществени прояви. Съдът, откакто е анализирал доказателствата по делото и решил доводите на страните по делото е направил обосновано съмнение, че обвиненият е направил тези закононарушения, само че това не е задоволително, с цел да бъде обоснована най-тежката мярка " задържане под стража ".

Съдът смята, че по повод заплахата обвиненият редник П. да се укрие следва да се одобри, че с оглед непрекъснатото му местоживеене, чистото му правосъдно минало и фамилното му състояние, такава липсва. Следва да бъдат споделени и изводите на първоинстанционния съд, че на този стадий от делото са налице доказателства за влошено здравословно положение на обвинения. От показаната в правосъдното съвещание епикриза се открива, че обвиненият лежал в болница и е претърпял интервенция от херния. Той следва да съблюдава режим за възобновяване, което в задоволителна степен би спомогнало за запазване на здравето му при домакински режим и предписаното по епикризата лекуване и контролни прегледи.

Така, на първа инстанция Военният съд в Пловдив е взел мярка за неотклонение " домакински арест " по отношение на него. Военно-окръжната прокуратура е обжалвала пред Военно-апелативен съд, като магистратите са удостоверили мярката.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР