Кметът на Русе изпрати на министъра на околната среда и

...
</TD
>Кметът на Русе изпрати на министъра на околната среда и
Коментари Харесай

Кметът Пенчо Милков сезира екоминистерството за нежеланието на русенци да бъде изграден инсинератор в Гюргево

Кметът на Русе изпрати на министъра на околната среда и водите Юлиян Попов подписка " срещу “ с присъединяване на близо 1700 жители и още над 40 мнения по отношение на капиталовото предложение за създаване на инсинератор за болнични боклуци в прилежащия румънски град Гюргево.

В своето мнение от 21 август кметът уточни, че способният орган по процедурата за Оценка въздействието върху околната среда в трансграничен подтекст е самият министър, и изрази угриженост за вероятните въздействия върху околната среда и здравето на хората.

прикани русенци да бъдат дейни и да изпратят своите мнения до Министерство на околната среда и водите в инструкции от министъра период - 25 август.

Така в последните дни жителите показаха всеобщо несъгласието си с плана в обществените мрежи и деловодствата на институциите. Организирана беше и гражданска подписка.

" Моля да вземете под внимание гражданското неодобрение и несъгласието на всички с горепосочения план, с цел да бъдат известени румънските управляващи и институции, и Министерство на околната среда и водите да отбрани здравето и живота на русенци посредством всички подобаващи ограничения, планувани в закона и интернационалните контракти ", се споделя в писмото на кмета. В приложение Милков изпрати  всички входирани към локалната администрация писма и 1697-те подписа на жители, оповестили се срещу.

Предстои писмото да бъде преведено на румънски език и изпратено и до румънското министерство на околната среда.

" Винаги съм подкрепял гражданската самодейност и сила, тъй като най-голямата болест е неналичието й. Напоследък съм имал доста пъти възприятието, че ни липсва тази гражданска сила, даже експанзия, даже яд. Радвам се, че в този момент я виждам. Не ме тормози, че неведнъж се насочват и против нашата институция. Напротив, това е потребно за развиването на страната и на Русе “, съобщи по-рано.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР