, кмет на Пловдив от 2011 до 2019 г. сподели

...
</TD
>, кмет на Пловдив от 2011 до 2019 г. сподели
Коментари Харесай

Иван Тотев: Естетиката на Капана си отиде, заедно с реда и чистотата

, кмет на Пловдив от 2011 до 2019 година показа забавно мнение във фейсбук  по отношение на положението, в което се намира пловдивският квартал " Капана " и леко изоставената от първичния план концепция.  Plovdiv24.bg  разгласява поста му без редакторска интервенция:

Онзи ден по обед бях в " Капана “, от време на време именуван и " Квартал на креативните промишлености “. Нямаше хора. Тук-там се виждаше по някой клиент в морето от столове и маси. Столове и маси, чадъри във всевъзможни цветове, кашпи с озеленяване тип " на баба в двора “, табели - дребни и огромни, шарени. Осъзнах, че естетиката си е отишла. Отишла си е дружно с реда и чистотата в квартала.

Естетиката си е отишла и е дала път на масите и столовете... и на колите.

От " креативното “, сякаш остана единствено плейтването в гурме чиниите.

Добре че към момента я има арт галерията на Ангел Гешев, а и общината по отношение на 2019-та ремонтира забравения " ДетМаг “ и го трансформира, в бих споделил, страхотната изложба " Капана “. Име, определено да замести " креативното “, когато то стартира да се отнася единствено за гурме, а наименованието на квартала стартира да се свързва от ден на ден с кебапчийница.

А дали бе такава концепцията? Идеите се виждат в дейностите, а в тази ситуация на градско ръководство - в основаните правила и взети бюджетни решения. Ако съдим по това, то " Капана “ би трябвало да е симпатично, китно местенце, цялостно с културни събития. С ясни правила, какво, къде и по какъв начин да се разполага. Няма да изтъквам наредбата за реда, само че в случай че би трябвало да се придържаме към нея, то няма да остане едно неглобено заведение. И въпросът не е в санкциите. Правилата се вършат, с цел да се сътвори общ образ на средата, в тази ситуация зоната. Правила за местата на разполагане на маси и столове, правила за загради, кашпи и озеленяване, правила за влизане на коли. Събитийни стратегии, като концертите на " Ядрото “ от юни до октомври, финансирани от градския бюджет. Заделяне на средства за културни събития във все по-малко останалите културни пространства и така нататък

Човешкият блян за развиване е вечен. Днес имаш кафене с 2 маси, на следващия ден мечтаеш за 3-ти ресторант и в това няма нищо неприятно. Но в случай че през 2014-та общинското управление, в което имах достойнството да вземам участие, чертаеше със зелени и розови пастелни маркери, коя улица след коя да се трансформира в пешеходна. Ако Александър Държиков дебатираше на терен с хората наложителността на новата общинска политика и желанието ни бе да превърнем мястото в новата " Скадарлия “ /улица в Белград/, то тогава всичко щеше да е наред. Но не бе по този начин. Целта бе друга.

През 2015-та общината заплащаше 12 и 24-ри месечни наеми на пространства, в които да се развива креативна активност. И макар че огромна част от тях към този момент не съществуват, погълнати от законите на свободния пазар, то те дадоха емблематичното название " Квартал на креативните промишлености “.

Създадоха се ясни правила за образна непорочност на зоната.

Всичко това наложи " Капана “ като неповторимо за България място. Даде началото, първите стъпки, прохождането...

Сега сигурно " Капана “ към този момент живее собствен си живот, по свои си правила, само че тоталното неглижиране и изпускане на контрола от страна на общинското управление е в положение да съсипе всичко.

" Общински инспекторат “ – какво, по дяволите, беше това? " Зелена зона “ – забравете, разчистване два пъти дневно - хмм и т.н и така нататък

Много е реализирано и с доста дребни старания нещата могат да бъдат вкарани в ред. Този ред надали ще бъде натрапен от хора, които всяка година вършат конференция и бодро декларират " Край на колите в Стария град “ и идната година същото. И с неголеми старания съумяха да трансфорат Стария град в страховит паркинг.

Искаме или не, " Капана “ е нещо, с което нашият град ще бъде обвързван и асоцииран. Нещо нареждащо се след " айляка “. Но каква ще е асоциацията, дали ще дава или лишава стойност, зависи единствено от нас!
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР