Кандидатът за кмет на Община Пловдив от “БСП за България

...
</TD
>Кандидатът за кмет на Община Пловдив от “БСП за България
Коментари Харесай

Арх. Костадин Палазов, БСП: Ще работя Пловдив да се развива като модерен град, с добро градоустройство

Кандидатът за кмет на Община Пловдив от “БСП за България " арх. Костадин Палазов е потвърден експерт. Той е роден в град Пловдив. Завършва пловдивския строителен техникум и следва във Висшия институт по архитектура и строителство в столицата (днес Университет по архитектура, строителство и геодезия).

Има професионален опит и в публичния, и в частния бранш. Бил е архитект-проектант и основен проектант на районно кметство в Пловдив. Към момента е шеф на сдружение в областта на градоустройството, жилищното, публично и промишлено строителство. Арх. Палазов е притежател на национални и интернационалните награди в региона на архитектурата.

- Арх. Палазов, за какво един потвърден в сферата си експерт с влиятелна специалност като Вашата, влезе в конкуренцията за кмет на втория по величина град в страната?

- Дълго време битуваше схващането, че архитектите би трябвало да стоим надалеч от политиката. Но действително – коя специалност би била по-близка до проблемите на градоустройството, на жилищното строителство, публичното, в случай че не архитектите? В тази връзка, защото считам, че съм набрал задоволително професионален опит, имам и партиен стаж много години, мисля че мога да дам от себе си повече за Пловдив да се развива като един съвременен град, с положително градоустройство и най-много да заостря вниманието на пловдивчани по какъв начин би трябвало да се решат тези проблеми, да желая тяхното мнение и надлежно да предлагам решение.

- Кои са най-важните цели в програмата ви за ръководство на града?

- Те са доста, защото Пловдив е цялостен с проблеми след толкоз години дясно ръководство.

Един от най-важните цели е презастрояването, което всички сме очевидци, че задушава града. Отделно, транспортният безпорядък, който се сътвори по отношение на ремонтите, които не подлежат на стройна организация, не се съблюдават периоди, просрочват се, има завишаване на цените за построяването на тези обекти. От всичко това страдат пловдивчани, по тази причина една от първите ни задания в новото ръководство ще бъде да се завърши с тези действия – би трябвало да се направи бърза проверка, да се дефинират периоди, да се направи стройна организация за оптимално бързо привършване на започнатите и незавършени планове, с цел да може да се отпуши града и пловдивчани да спрат да страдат от този безпорядък, който е сега.

- Логично е вашата най-силна страна да е градоустройството. Какво е особеното - смяната, за която ще работите в този проект?

- Хаосът и ремонтите в Пловдив демонстрират, че няма положително обмисляне на дейностите и на периодите. Една от първите ми задания, в случай че получа доверието на пловдивчани, ще бъде да се възложат Подробни устройствени проекти (ПУП) за огромни градски елементи като регионите " Южен “ и " Западен “, където имаме Общ организационен проект, само че нямаме ПУП-ове за огромните градски територии. Това би трябвало да се разпореди незабавно, като в това време се разпореди и работно планиране на разширението на входно-изходните автомагистрали като " Пещерско шосе ", " Гладстон ", " Коматевско шосе ", " Брезовско шосе ".

Налага се да се направи, защото имаме заложени в транспортно-комуникационната скица на Пловдив да се разширят тези булеварди и да получат две ленти във всяка посока, само че нямаме работно планиране. Поради тази причина, когато се провиснал средства по някакви стратегии или се гласоподават в бюджета, в един миг лъсва, че няма работни планове, което води до забавяния на всички тези строителства. Такъв е казусът с " Модър – Царевец “ - стартира строителството, след това се оказа, че липсва координация с ВиК, стартира се едно планиране, почнаха да си трансферират отговорности, а кой страда? Страдат жителите.

Задръстванията в южната посока, в новите квартали, с освобождението на толкоз аграрни земи в " Остромила “ и " Беломорски “ е бъдеща бомба, която стартира да цъка и към този момент се вижда какво става по входно-изходните автомагистрали. Там би трябвало да се разпореди неотложно изработването на ПУП-ове за огромни градски елементи.

Това са част от проблемите. Разбира се, има и други, с които бихме се захванали, само че първо би трябвало да се създадат основните магистрални изходи на Пловдив и по-късно да се мисли за мост на река Марица на Голямоконарско шосе - " Копривщица “ и за ред други неща, които са залегнали в Общия организационен проект. Най-напред би трябвало да се създадат работни планове и по-късно да се афишират публични поръчки.

Това, което също ни мори като цяло, е по този начин наречения " инженеринг “, който е доста лесна форма кметската администрация да се отърве от уговорката да управлява. Прави социална поръчка за инженеринг, при което една и съща компания прави заданието, разпорежда проектирането и по-късно извършва строителството. Това е тъкмо форма на корупция, която би трябвало да се приключи. Поради тази причина и резултатите са такива, каквито ги виждаме.

При всички положения, проектирането би трябвало да се отдели от строителството – с цел да може първо да излязат планове, които да са предоставени от общината при избрани критерии, да са утвърдени тези планове – да са признати от общината и обществото, по-късно да се направи търг за осъществяване и там към този момент компаниите да се конкурират за най-ниска цена, най-качествено строителство. В критериите за асортимент би трябвало да се включи какъв брой публични поръчки е извършил този претендент, в какви периоди, по какъв начин се е справил с качеството и какъв размер може да поеме въз основата на тяхната обезпеченост с техника и хора.

- Смятате ли, че районните кметове би трябвало да разполагат със лични бюджети?

- Смятам, че районните кметове би трябвало да поемат своята част от отговорностите, а, с цел да създадат това, те би трябвало да имат и делегиран бюджет и надлежно да се следи, да има надзор по какъв начин се разходва този бюджет от районните кметове. Но те би трябвало да имат по-гъвкава опция да покажат своите качества пред съгражданите.

Районните кметове са най-близо до жителите, най-добре познават проблемите на дребните улички, на кварталите. Следващата задача след отпушването на входните автомагистрали е да се насочим към дребните квартали, изключително в региона на тротоарите. Аз смятам, че би трябвало да се промени формата на ремонт на тротоарите. Не може всяка компания сама да взема решение равнището на тротоара, типа на плочките, по кое време да го направи – в този момент или след 5 години, когато й завършва строителството.

Тротоарите са част от градската тъкан, най-важните улични детайли, тъй като там минават хора в неравностойно състояние, майки с колички. Докато ние главно обръщаме внимание на пътната настилка за колите и забравяме, че хората се движат по тротоари, а не се движат по пътната настилка или не би трябвало да се движат по пътната настилка.

- Вие подехте една доста смислена полемика – за постройките за просвета в Пловдив. Какво планирате в тази тенденция?

- Свидетели сме, че през последните години постройките, които биха били потребни за развиване на културата в Пловдив, някак си се неглижират. Правят се игрища, финансират се с милиони, а за здания за просвета – нищо.

Имаше една дълга сага за кино " Космос “. Като жители, като архитекти успяхме да се преборим и да я запазим да не се бутне, тъй като е една от скъпите здания в Пловдив. В бюджета на града за тази година бяха заложени средства за започване на ремонта. Вече сме края на октомври, тези средства някак си изчезнаха и киното е в същия си тип. Така че дано да стартираме оттова – от кино " Космос “.

Много желая да запазим достоверния тип на дарената постройка на Българска народна банка. Чуваме, че се готви там да се настани администрация или нещо друго, което не е добре за тази постройка. Тя е един от шедьоврите на архитектурата в Пловдив, има забавен екстериор, има неповторим интериор. Направена е за банка, с доста красиви детайли, които биха били отлично бижу на един музей за Пловдив.

Този музей защо ще се употребява – дали за картинна изложба, за археологически експонати, за монументално изкуство – това ще решат създателите и музейните служащи. Аз, като проектант, смятам, че тази постройка ще се похаби и ще се погуби, в случай че се трансформира в нещо друго. Фактът, че толкоз време стои без да се откри приложение, приказва, че има някакви други планове. Още една полезност на тази постройка – тя има неповторим трезор, където може да се съхранява даже Панагюрското златно богатство.

- Може ли Централна поща фактически да одобри Операта на Пловдив?

- Моята концепция, когато предложих централна поща да стане културна постройка, имам поради, че най-важното нещо за една постройка е местоположението. Както споделят англичаните – преди всичко location, на второ място location, на трето място location.

Тази постройка се намира в сърцето на Пловдив. Тя е в античния Форум. Близко е до всичко – до хората, до изкуството, до археологията.

Отделно, тази постройка към този момент е изпразнена от наличие. Тя е правена за поща, с всички нужни пространства за едни аналогови централи и сега е празна. За страдание била е продадена, само че въпросът за собствеността, съгласно мен, е на втори проект. Тази постройка е голяма – над 6000 квадратни метра е застроената й повърхност, а разгънатата повърхност по всички етажи е над 20 000 квадратни метра.

Тази постройка може да приюти и Археологическия музей, тъй като е в средата на археология. Предложили сме едно студентско проучване за опциите на постройката, без искания за нещо и потвърждаваме, че това е допустимо.

Аз се боря такива емблематични здания да не се трансформират в мол. В сърцето на града би трябвало да има здания за просвета.

Против съм и против разрушаването на партийния дом, тъй като това е другата неповторима постройка. Това са едни здания, които фланкират площадното пространство, носят своите характерности за времето си. Те са в отлично градивно здраве, не подлежат на реорганизация, само че могат да бъдат ремонтирани, могат да бъдат осъвременени с нови съоръжения, с нови фасади. Всичко това е въпрос на планиране даже в интернационален конкурс, което да даде нов образ на централна поща. Тя може да се трансформира в пловдивското НДК.

- Какви са обществените задължения, които Българска социалистическа партия ще поеме пред пловдивчани в бъдещия Общински съвет?

- Ние се срещаме с доста хора, които слагат своите проблеми. Наскоро имахме среща с сдружението на глухите и слепите хора. Те сложиха остро въпроса тъкмо за тротоарите, за сложните при напредването им. Другият проблем е в превоза, тъй като не всички рейсове имат платформи за хора в неравностойно състояние.

Една от задачите, които сме си сложили и мисля, че това е много добра обществена мярка, превозът в Пловдив да стане общински, с цел да може да бъде следен по-добре, да се усъвършенстват линиите, които обслужват града и да се усили вечерното работно време. Имам сведения, че в " Столипиново “ последната кола потегля в 7 часа вечерта, по-късно би трябвало да се употребяват таксита. В крайните квартали се получава недобро обслужване в по-късните часове на деня.

- Защо пловдивчани да изберат №1 и вас в бюлетината на 29 октомври?

- Последните няколко ръководства действително Българска социалистическа партия нямаше наличие в Общинския съвет. Представителите, които бяха определени с бюлетината на Българска социалистическа партия, не защитаваха политиката на Българска социалистическа партия. Те към този момент не са част от нас, държа да подчертая. Ние идваме с младежи, които идват със своите пълномощия. Искаме да дадем най-хубавото от нас фактически да осъществим тези обещания, които даваме в този момент пред вас. Затова ги призоваваме да гласоподават с бюлетина номер 1 да дадем повече за Пловдив, тъй като Българска социалистическа партия е номер 1.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

Арх. Костадин Палазов е претендент за кмет на Пловдив и за общински консултант от коалиция " Българска социалистическа партия за България ", бюлетина номер 1.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР