Какво ще стане с кредитите, когато влезем в еврозоната? Темата

...
</TD
>Какво ще стане с кредитите, когато влезем в еврозоната? Темата
Коментари Харесай

Клауза в договора, която малко хора знаят: Какво ще стане с кредитите, след като влезем в еврозоната?

Какво ще стане с заемите, когато влезем в еврозоната? Темата разви финансовият специалист Стойне Василев на конференция за вложения и персонални финанси у нас, която се организира в Пловдив.

" Кредитите ще се превалутират автоматизирано. Има една уговорка в контракта, която малко хора знаят - тя е уговорка за присъединение в Еврозоната. Гласи, че изискванията по изтеглените заеми ще се запазят безусловно същите, когато първоначално сме ги изтеглили. Така че тези условия няма по какъв начин и не могат да станато по-неблагоприятни. Не е законно, в случай че някои банки се опитат да ги сменят. "

" В сегашната обстановка лихвите по заемите няма да паднат, когато влезем в Еврозоната. Поне не краткосрочно. Живеем в един лихвен " парадайс ", който е доста потребен за доста хора, които са теглили заем. Лихвите в България за ипотечните заеми са на най-ниското равнище в целия Европейски Съюз.

" Дългосрочно кредитният ни рейтинг ще се увеличи и лихвите ще са по-ниски. Toва е един от първите уроци в икономиката - по-стабилна страна=по-ниски лихви. "

За какво да внимаваме



" Лихвата в този момент се дефинира с референтен лихвен % по депозитите, който е съвсем нулев плюс една закрепена надбавка. Всичко това прави 2,50%. Ако обаче тази методология се промени, и вашата банката реши да ползва EURIBOR след влизане в Еврозоната (б.р. - междинното лихвено ниво, при което банките в еврозоната си разменят срочни депозити в евро). В момента EURIBOR 12 monts e 3.6%. По този метод лихвата ще стане 6,1%. Ако това се случи, може да изберете последваща банка. Внимавайте в този временен миг. "

" При повишение на лихвите при фуги аргументи, които не са свързани с еврозоната, добър вид са фиксираните от 3 до 5 години. "

" Не теглете кредите в евро, а постоянно в локална валута - лев. Това е главен принцип в стопанската система и финансите. Има дребна възможност, въпреки и дребна, да се промени курса. Например -  хората, които преди години теглиха заеми в швейцарски франка, внезапно осъмнаха с много по-високи вноски, " добави още Стойне Василев.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР