. Както стана ясно, от днес кубикът струва 2.95 лева

...
</TD
>. Както стана ясно, от днес кубикът струва 2.95 лева
Коментари Харесай

ВиК Пловдив: Това не е последното увеличение

. Както стана ясно, от през днешния ден кубикът коства 2.95 лв. с Данък добавена стойност. От 1 януари ще има още едно нарастване, за което се чака друго писмо от КЕВР. Новата цена след нова година е в сходство с утвърждения бизнес проект на сдружението и ще важи за цялата 2023 година, заяви за Plovdiv24.bg представителят на ВиК - Пловдив инж. Антон Гълъбов. 

В Пловдив 97% от водата е помпажна, а в София към 10 на 100. Цените надлежно са 2.95 и 3.90 за кубик. Според показателя на Министерство на регионалното развитие за обществено търпима цена на водата за Пловдив е избрана сумата 5.80 лева./куб. м., а за София - 6 лева./куб.м. Тези числа демонстрират, че в Пловдив цената за жителите е на половина, по тази причина от ВиК декларират, че няма друго сдружение в страната под 3 лв.. Бъдещето е в гравитачните мрежи за водоснабдяване, каквито се построяват в доста обитаеми места в Пловдивска област, поради високите цени на електрическата енергия.

Цената на водата се образува от три съставния елемент - доставка 1.652 лева./куб.м без Данък добавена стойност, отклоняване на отпадни води 0.149 лева./куб. м без Данък добавена стойност, филтриране 0.662 лева./куб. м без Данък добавена стойност. Цената в обитаемоте места, в които няма пречиствателна станция, ще съдържа единствено първите два съставния елемент - доставка и отклоняване. Има обаче и обитаеми места, чиито поданици ще заплащат единствено 1.652 лева./кубик без Данък добавена стойност за доставка, защото в селищата няма канализация, изясни инж. Гълъбов.

Цената на водата за промишлените клиенти е съгласно концентрацията на биохимичното ползване на О2 (БТК). Първа степен на замърсяване до 200 мг/л коства 0.773 лева./кубик; втора степен на замърсяване 201-600 мг/л е 1.081 лева./кубик; трета степен на замърсяване над 600 мг/л е 1.584 лева./кубик.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР