Как се мият видеокамери в миялна, за да могат безопасно

...
</TD
>Как се мият видеокамери в миялна, за да могат безопасно
Коментари Харесай

Това са хората, които се грижат за безопасността на хирургическите инструменти в Бургас

Как се мият видеокамери в миялна, с цел да могат безвредно да влязат в тялото на идващия пациент. Как фини хирургически принадлежности оцеляват при температури над 100 градуса и за какво изваряването е нездравословно. Тези и още доста други секрети разкриват Централната дезинфекция на УМБАЛ Бургас и нейният екип. В днешния Световен ден на стерилизацията да отдадем заслужена признателност на хората, които се грижат за сигурността на хирургическите принадлежности – най-важното изискване за удобния излаз на всяка интервенция.

В Централната дезинфекция на УМБАЛ Бургас стерилизират принадлежности още няколко лечебни заведения. Звеното няма аналог в района и дава отговор на най-съвременните стандарти за яловост и сигурност. На ден отсам минават близо 2000 инструмента с друга величина и предопределение. Колкото по-съвършен става инструментариумът, толкоз по-стриктна би трябвало да бъде стерилизацията. Ако допреди години медицината се задоволяваше с преваряване на ножици и скалпели в железни съдове, през днешния ден това е отживялост. Сегашната хирургическа инсталация с изключение на добре познатите скалпели включва още кабели, оптични връзки, видеокамери, които се употребяват при ендоскопски интервенции, безчет чувствителни консумативи. Всички те са в допир с пациента и би трябвало да бъдат стерилни. Тук приготвят за операционните стерилни марли, операционно долни дрехи, консумативи, маски за обдишване, бебешки шишета и така нататък В звеното работят 12 души.

С новите технологии пътят, който изминават нечистите принадлежности, е следният: миене в миялна с три типа детергенти, виновни за унищожаването на бактериите - на температура 93 градуса. Цикълът изплакване е с вода, пречистена с противоположна осмоза. Инструментите излизат изсушени и химически чисти. Те се пакетират в специфични торби с хартия от едната страна и фолио от другата. След това минават през автоклав – машина, която ги стерилизира с гореща пара – при 134 градуса по Целзий. Автоклавите са два типа, единият работи единствено с пара, а вторият употребява пара и 35% формалин.  Всяка торбичка и резервоар с принадлежности се херметизират и се отварят едвам в операционната. Тази обработка подсигурява 100% яловост и резервира живота на инструментите.

Преди основаването на Централната дезинфекция, за сигурността на инструментите се грижат медицинските сестри във всяко едно от отделенията. Това са хиляди часове труд, които през днешния ден са им спестени. " В Световния ден на стерилизацията като просвета - бих желала да благодаря на моя екип за всички страхотни моменти дружно, за професионализма, уменията, поддръжката в положителните и неприятните времена. Искрено се веселя за високо поставената летва на нашата специалност. Стерилизационните процеси в болничното заведение дават отговор на всички европейски и международни стандарти. Браво и благодаря! “, насочи своето обръщение към сътрудниците Добринка Христова, уредник звено Централна дезинфекция към УМБАЛ Бургас.

10 април е избран като Световен ден на стерилизацията от Световната федерация за болнични стерилизационни науки (WFHSS). Процесите по дезинфекция съставляват разчистване на принадлежности, медицински произведения и съоръжение, предопределени за неведнъж потребление, като посредством машини и уреди се реализира безспорна яловост от микроорганизми, бактерии и вируси, и по този метод се обезпечава попречване и надзор на инфекциите в лечебното заведение. Централната дезинфекция е извънредно значимо звено при реализирането на хирургични и интервенционални процедури и подсигурява посредством съблюдаване на стандарти качеството и сигурността при оказването на здравна помощ. Партньор на WFHSS е Българската асоциация по предварителна защита и надзор на нозокомиалните инфекции БулНозо, която от своя страна членува в Международната федерация по надзор на инфекциите (IFIC).
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР