Къде е министърът на културата да дойде веднага да спаси

...
</TD
>Къде е министърът на културата да дойде веднага да спаси
Коментари Харесай

Бутат 100-годишна къща в центъра на Пловдив заради нов строеж

Къде е министърът на културата да пристигна незабавно да избави 100-годишна къща от разрушение? Това се питат живеещи и работещи на пловдивската улица " Йосиф Шнитер ". От няколко дни един имот там е ограден с защитни огради и е стартирано срутване на достолепна къща, алармират читатели на Plovdiv24.bg

Сградата е строена през 20-те години на ХХ век, само че времето не е оставило сериозен отпечатък върху визията й. До през вчерашния ден, когато стартира събарянето й.

Къщата е част от махленски отбор, което значи, че всякаква интервенция по нея би трябвало да се съгласува с НИНКН и институтът би трябвало да даде мнение. Миналата година планът е бил импортиран за утвърждение от администрацията на " Централен ". Районните архитекти отказали да го одобрят, защото предвиждал издигане на още един етаж нагоре и застрояване встрани, което не дава отговор на Работния организационен проект (РУП) на региона. След известно време изчакване проектантите сами изтеглили документите. 

Проучване на Plovdiv24.bg сподели, че разрешението за градеж е реалност година по-късно. Документът е  с дата 13 септември 2022 година и е влезнало в действие на 3 октомври 2022 година " Ако община Пловдив е одобрила плана във типа, в който е бил при нас, е скандално " - разяснява кметът на " Централен ".

Разрешението за градеж е издадено от огромна община, потвърдиха от институцията. Проектът е бил координиран с НИНКН, а параметрите на бъдещата постройка са по утвърден от 2005 година обстоен организационен проект. Всъщност, съгласно този Подробен устройствен план освен тази постройка, а и прилежащите й по ул. " Йосиф Шнитер " не се резервират.

Обектът, за който е издадено строително позволение, е за ново строителство, а не за опазване на съществуващата къща, защото постройката не е единична недвижима културна полезност. Задължително изискване при съществуване на махленски отбор е планът да се съгласува с НИНКН. В съответния случай в общината е дошъл координиран план, който планува срутване. 

Тъй като законът не пази здания без статут, община Пловдив наскоро предложи на НИНКН лист със здания с капацитет да придобият статут. По преписката към момента няма придвижване и е прекомерно допустимо до момента в който се вземе дефинитивно решение още десетки хубави остарели здания в централната градска част да паднат жертва на упоритостите на притежателите си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР