: Качествената работата на секретарите на общини е изключително важна

...
</TD
>: Качествената работата на секретарите на общини е изключително важна
Коментари Харесай

РИК Пловдив: Видео заснемането и сложността на протоколите ще забавят резултатите от изборите

: Качествената работата на секретарите на общини е извънредно значима за сполучливата организация на вота

Необходима е сериозна готовност на хората и ресурсите,  с цел да се понижи напрежението в изборния развой, акцентира на срещата си с тях регионалният шеф

" Предстоящият избор ни изправя всеки ден пред нови провокации, само че опитът ни оказва помощ в организацията. Бих желал да подчертая извънредно значимата роля на секретарите на общини, тъй като от тяхната качествена работа зависи сполучливата организация на вота. Смятам, че от страна на регионална администрация е основана доста добра връзка и съгласуваност с всички общини и се надявам, изборите на територията на региона да преминат умерено и сполучливо “. Това съобщи регионалният шеф на област Пловдив на срещата със секретарите на общини, която имаше за цел да се прегледа хронограмата на дейностите в оставащите дни до 2 април. В нея участваха също основният секретар на регионална администрация Георги Янев, ръководителите на  16 и 17 РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев, представители на " Охранителна полиция “ и специалисти от " Информационно обслужване “ и " Сиела норма “.

Печатните бюлетини ще дойдат в регионална администрация на 28 март дружно с телефонните устройства, с които ще се записва преброяването на гласовете след края на изборния ден. След това те ще бъдат предадени на общините по график. Ден преди вота записващите устройства ще бъдат тествани от членовете на СИК, с цел да видят по какъв начин се записват посредством QR-код и по какъв начин работи софтуера. Ако има вероятно неработещи телефони, те ще бъдат сменени от дежурния екип на " Информационно обслужване “. Машините за гласоподаване ще бъдат разпределени по секциите също ден преди изборите по график, направен от " Сиела норма “. Графикът за превозване им към този момент е изпратен в ЦИК и се чака да бъде получен в районните изборни комисии, които от своя страна да го дават на общините.

Все повече въпроси поражда смесеното гласоподаване, което води след себе си до нови условия и спомагателна логистика поради удължаването на времето за обработка на изборните бумаги, стана ясно по време на срещата. Областният шеф прикани за готовност и оптимизация на хората и ресурсите, с цел да се понижи напрежението в изборния развой.

Председателите на РИК Калоян Сухоруков и Янко Радунчев показаха съществени терзания освен от спомагателното натоварване на СИК с видео снимането на преброяването на бюлетините след вота, само че и от сложността на протоколите с изборните резултати, които би трябвало да бъдат записани.

" Протоколът е 18 страници, а в него има 650 цифри, които би трябвало да бъдат попълнени. По време на образованията на СИК ще обърнем особено внимание на това. В уеб страницата на ЦИК има качена демоверсия на протоколите, която съветваме всеки член на комисия да попълни, с цел да види какъв брой стъпки има да извърви, с цел да се минимизират грешките “, разяснява Янко Радунчев. Всички обучителни материали и напътствията на ЦИК са качени и на уеб страниците на двете районни изборни комисии.

Секретарите на общини оповестиха, че към този момент са обезпечили за всяка една СИК параваните за гласуването с хартия, по две кутии – за електронните разписки и за бюлетините, копирни устройства, както и превозването на членовете на СИК към РИК.

Остана открит въпросът кой ще обезпечава техническото застраховане на записващите устройства в деня на вота, в случай че при тях им проблеми, само че по въпроса се чакат инструкции от ЦИК.

Припомняме ви, че изборните бумаги в деня на вота ще се одобряват в Международния панаир, като във втора палата ще работи 16 РИК-Пловдив, а 17 РИК- област Пловдив – в единадесета палата.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР