Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в интервю за сутрешния

...
</TD
>Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в интервю за сутрешния
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Пловдив все повече се задъхва, Стара Загора ще е следващият голям център за инвестиции в Южна България

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, в изявление за утринния блок " Добро утро, България " на Радио " Фокус "

Пренася ме се в Южна България – един от главните стопански центрове в страната, както и главен транспортен възел на Южна България – Община Стара Загора. Стара Загора съобщи подготвеност, че се трансформира в желана капиталова дестинация в България. Какви стъпки и ограничения ще предприеме общината? Казвам положително утро на градоначалника Живко Тодоров. Г-н Тодоров, както към този момент споделих в анонса ми, заявихте подготвеност, че ще се превърнете в желана капиталова дестинация в България. Как ще се случи това? Какви стъпки предприемате?  

Първо желая да кажа, че през 2020 и 2021 година имаше един сериозен спад в вложенията, обвързван с КОВИД и с пандемията, която имахме. А през предходната година знаете, че започва война, която докара до редица рецесии, икономическа в това число. В момента обаче има една наклонност за това да има размърдване на капиталовия пазар и по-конкретно вложители, които се появяват и търсят къде да създадат своите вложения. Така че Стара Загора в това отношение е доста дейна и ние ще се борим за всяка една инвестиция, и каним всеки един вложител, който желае да получи положителни условия и благоприятни условия за развиване на своя бизнес. Вчера подписахме един основен за нас контракт с Българска фондова борса, като той ще бъде потребен и за двете страни, защото от една страна ние ще разпространяваме активността на Българска фондова борса и ще покажем на компаниите опциите за привличане на свежи капитали, защото доста огромна част от бизнеса има потребност от това посредством листване на борсата, несъмнено.

От друга страна пък Българска фондова борса ще популяризира Община Стара Загора пред своите сътрудници и надлежно вложителите, с които работи. Ние през вчерашния ден представихме и преимуществата на Стара Загора като местонахождение: в Стара Загора се пресичат 3 транспортни коридора. Освен това знаете, че тунелът под Шипка следва да се строи, което ще даде още по-голяма съгласуваност на Стара Загора със Северна България, границата с Турция е напълно наоколо, има летище на 90 км в Пловдив, има пристанище близо – това е в Бургас, до Стара Загора.

Така че има всички предпоставки Стара Загора да се трансформира в един идващ център за вложения, защото виждате, че в Пловдив се оформя една много огромна икономическа зона, която обаче към този момент се задъхва и има потребност да се даде пространственост и надлежно да се разшири точно на изток със Стара Загора. Така че аз чакам идващият растеж да бъде в нашия град. Освен това, бих желал да допълня, че налозите в Стара Загора са извънредно ниски. Ние направихме една информация във връзка с Данък " Сгради “ – в Стара Загора е най-нисък от всички огромни градове. Също по този начин Данък върху даренията, върху наследствата, върху възмездно придобиване на имущество. Те са най-ниски в Стара Загора. Отделно от това Такса " Смет “ за бизнеса също е най-ниска в Стара Загора от всички огромни градове, а по този начин като виждам и изобщо може да се окаже от всички градове в България Стара Загора има най-ниска такса за бизнеса. Така че това са положителни предпоставки и условия за бизнеса. Да не приказваме, че административното обслужване е равнище и се случват бързо нещата, както и сами може да се убедите, в случай че разговаряте с хората от бизнеса в Стара Загора.  

Нека да отбележим, че това е първото такова съглашение на борсата са община в България. Нали по този начин?  

Точно по този начин.  

И вие към този момент казахте за какво, по какъв начин сте ги привлекли. Г-н Тодоров, уточнихте също по този начин, че ще притегляте свежи вложители. Какво влагате в тези думи, какво за вас значи " свежи вложители “?  

Имах поради, че по-скоро терминът споделих " свежи капитали “ ще притеглят фирмите през борсата, а ние ще търсим нови вложители. В Стара Загора знаете, че има едно бивше летище, което не се употребява по предопределение от доста години. То е с лишен лиценз. Ние сме предложили още преди години на страната това летище да се трансформира в индустриална зона, а то на територия към 2 200 дка, като е наоколо до пречиствателната станция, доста елементарно може да се построи канализация, надлежно водоснабдяване, там има газ, ток, безусловно всички връзки. Така че този терен е прелестен за развиване на капиталов развой.

И преди към 2 седмици в Стара Загора беше министърът на енергетиката, защото аз го срещнах с нашите проекти във връзка и със Зелената договорка, и това би могло в бъдеще опция за Стара Загора да се развие тази индустриална зона, той също доста хареса концепцията, и разчитаме на съдействието на държавното управление този терен да бъде освободен от заема, който има към Българска банка за развиване, и в следствие да се развие като промишлен терен, а точно където му е и мястото, в държавното дружество " Индустриални зони “.  

Г-н Тодоров, отбелязахте в диалога ни до момента, че вие сте и с най-ниските налози, Такса " Смет “, също по този начин и градският ви превоз е доста конкурентен, на конкурентни цени.  

Точно по този начин, да.  

Имате редица облекчения за хората, в случай че мога да се изразя по този метод.  

Да.  

Как го постигате?  

Ние сме безусловно дясно ръководство. Винаги съм казвал това, че в България от няколко години се не помни какво е ляво и дясно, а точно едно дясно ръководство би трябвало да поддържа ниски налози, да събира по-малко пари от хората и да оставя повече при тях, и надлежно да употребява опциите на бизнеса за реализиране на последователност и триумф. Какво имам поради? Колкото повече бизнес идва в Стара Загора с помощта на ниските налози, толкоз повече субекти ще имаме, които заплащат налози. И на процедура ние няма да се лишим от съответния бюджет, просто ще имаме повече субекти, които ще заплащат по-малко. Това е, което ние изповядваме като теза.

Така че едно дясно ръководство би трябвало да се бори точно за по-ниски налози, с цел да може повече пари да остават при хората, тъй като те доста по-добре знаят по какъв начин да ги влагат и надлежно преразпределят. А нашата задача е налозите на хората да се влагат по предопределение, там, където е най-необходимо, а точно една община би трябвало да построява инфраструктура, да влага в нея, с цел да може бизнесът надлежно да се усеща добре. В момента в Стара Загора се работи по огромен воден план, който основава компликации през тази година за жителите, само че аз сигурен, че след няколко месеца когато всичко се преасфалтира и се обнови инфраструктурата на Стара Загора, това ще падне като напрежение.  

Г-н Тодоров, при започване на диалога вие казахте, че всичко в Стара Загора се случва с помощта на дясната политика, която вие водите. Разделението ляво-дясно в политическото пространство е обект на дълги полемики, като се намесват критерии за разграничаване сред двете неща. Защо съгласно вас дясното е по-добро и за какво да отсъства лявото? Двете не се ли допълват добре, като има един баланс сред тях?  

Това е въпрос в последна сметка на правила и на убеждения. Дясната политика, както към този момент споделих в първата част от диалога ни, залага на по-малко наличие на страната във връзка с налозите. Имам поради по-ниски налози и надлежно по-ниско задължение за хората, повече пари да остават при тях и те да вземат решение защо да се влагат и влагат тези пари. Докато лявата политика е по-скоро с по-голямо наличие на страната, по-високи налози и оттова по-високо преразпределение от страната, което знаете, че не постоянно е дейно. Защото всеки упреква страната, че не е добър собственик и надлежно не харчи по най-правилния метод парите на хората.

Така че по тази причина съм последовател на дясната политика, по тази причина считам, че това е по-прогресивното, изключително в страна като България, която има потребност от развиване, тя не може да влага прекалено в лява политика, тъй като това значи да забави темповете си на напредък. Растеж се прави единствено с развиване на инфраструктура, развиване на бизнеса, по-ниски налози, по-либерални условия. Така че няма по какъв начин да бъда последовател на извънредно лява или пък лява политика, тъй като считам, че това не е вярно за страна, изключително в този миг.

Социална политика може да се прави в богата страна, която може да си го разреши. А когато се постанова да се вземат заеми, с цел да се датира социалната система, това изобщо не е вярно, тъй като тези заеми след това ще се връщат от поколенията. А с цел да се похарчат едни пари, те първо би трябвало да се изработят – това е дясната политика, а не да взимаме назаем от бъдещите генерации и да ограбваме тяхното бъдеще. Затова считам, че в България това, което се приказва през последните 2 години, е цялостен разпад на политическата система, тъй като знаете, че в политическото пространство стартира да се регистрира, че надали не нямало значение кой е ляв, кой е десен, значимо е какви правила – в противен случай, има доста огромно значение, тъй като има значение по какъв начин се харчат парите в страната и защо. И всички желаеме да имаме добра вероятност, да настигнем и да догонваме с по-бързи темпове европейските страни. Как ще стане това, в случай че ние в днешния ден изядем всички пари, които изкарваме? Ние би трябвало да ги влагаме, с цел да може в идващия миг да дойдат резултатите. Така че по тази причина има значение каква е политиката и не може да приказваме за дясна политика с леви цели, даже не може да се сетя какво беше тъкмо посланието.

Чие обръщение, господин Тодоров, на кого?  

Това беше тезата да се размие напълно и политическите разлики да бъдат размити сред лявото и дясното, и да може да се направи една безпринципна коалиция. Това в действителност беше направено през предходната година. И тази безпринципна коалиция надлежно не роди нищо положително. Защото няма по какъв начин по този начин да се осъществят десни планове с леви ограничения или даже не си припомням, отново споделям, какво беше точното обръщение, само че беше нещо от този вид, и което звучеше задоволително неуместно.

Така че аз несъмнено считам, че в България би трябвало да се върнат нещата на верните им места, да си има леви и десни партии, които да поемат съответните съответни задължения към своите гласоподаватели, и в следствие в Народното събрание да ги отстояват. Това не може да продължава, както е сега, на безусловно непоследователност и партиите да влизат в Народното събрание без никакви стратегии, без ясна цел. И по тази причина и резултатите в България са плачевни, тъй като няма ясно съответни задължения, които се поемат преди акциите, и след това хората нямат върху какво съдят дали са реализирани положителни резултати или не.  

Казвате нямат ясни стратегии, само че " Продължаваме промяната “ имаха декларация с 50 точки да вземем за пример, разказани, една след друга какво следва.  

В тези 50 точки би трябвало да има ясно разграничаване на политики. Всеки може да обещае, да седне и да напише една декларация, само че това би трябвало да почива върху съответна политика, върху съответен бюджет, съответни благоприятни условия на страната. Ето там липсва нормално връзката сред обещания и благоприятни условия на страната. Повечето политици дават обещание в пъти повече от това, което действително могат да изпълнят, след което стартират да изясняват за какво не могат да изпълнят нещо, което към този момент са дали обещание. Така че там се губи връзката. И по тази причина една такава декларация би трябвало да бъде облечена в конкретика: каква ще бъде данъчната политика на страната, надлежно какъв ще бъде бюджета, на каква събираемост може да се разчита, от там какво може да се направи по години. Това като план е доста елементарно да свърши, въпрос на предпочитание е. И другото, което е, че виждате по какъв начин се сменят бързо позициите.

Аз като кмет на Стара Загора от повече от 5-6 години приказвам за това, че въглищните централи не трябва да бъдат затваряни в този миг, че би трябвало да се даде един по-сериозен преход, с цел да се случи действителната трансформацията на стопанската система към зелена, само че те на пук взеха едно решение предходната година, на всичко това без да се вслушат в локалната власт, без да се вслушат в синдикатите. И в този момент виждате няколко месеца по-късно, откакто договорихме Плана за възобновяване и резистентност, имам поради те го договориха, тъй като с нас никой не се е допитвал, в този момент пуснаха декларация, с която действително задължават държавното управление да предоговори този проект.

Ами добре, вие за какво изобщо го гласувахте предходната година, когато всички приказваха, че това е прелом, че този проект е написан без координиране с никой? Ето виждате какъв брой са непоследователни политиците, и след това ние чакаме да има съответни и действителни резултати. Когато се дават такива сигнали през 5-6 месеца да се мени мнението и да се гласоподават разнообразни неща, това приказва задоволително какъв брой са кардинални в успяването на така наречен " ляво и дясно “ в България. Това желаех да кажа, че някой единствено се пишат, че са десни, само че в действителност наподобяват много по-леви.  

Г-н Тодоров, вие ще останете ли в политиката даже и на локално равнище? През 2019 година заявихте, че това ще бъде последния ви мандат като кмет.  

Това са били постоянно желанията ми. Смятам, че един политик, когато изкара на даден пост избран интервал от време, би трябвало да потърси ново предизвикателство. Това е най-малко моето виждане. Така че през идващите месеци следва да бъдат издигнати кандидатурите за кмет в Стара Загора и всичко това ще стане ясно.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР