Жителите на кв. Долапите и село Басарбово отбелязаха днес Деня

...
</TD
>Жителите на кв. Долапите и село Басарбово отбелязаха днес Деня
Коментари Харесай

Шофьори в Русе бяха глобявани, че са дръзнали да излязат от вкъщи на Бабинден

Жителите на кв. Долапите и село Басарбово означиха през днешния ден Деня на родилната помощ или Бабинден по остарял жанр. И в двете обитаеми места бяха спазени традициите, съпътстващи женския празник. Заместник—кметът Енчо Енчев почете тържествата, проведени от локалните читалища НЧ " Просвета – 1915 “ и НЧ " Св. Димитър Басарбовски – 1902 “.

" В този ден се обръщаме с благодарност към хората, които с професионализъм и отдаденост оказват помощ да се появи новият живот. Нека бъдат благословени ръцете на всички ангели в бели престилки, които се грижат неуморно в това да дадат доста вяра и наслада на хиляди очакващи рожбите си фамилии “, сподели заместник-кметът.

По традиция за празника бяха измити ръцете на " бабата “ – акушерка или стара жена, помагаща на невестите при раждането. В село Басарбово това е доктор Лидия Георгиева, която е неонатолог в УМБАЛ " Канев “. Почетени бяха и пенсионираната акушерка Надка Узунова и акушерката Джулия Мацоева, които също са съдействали за сполучливото раждане на десетки бебета в селото.

В кв. Долапите специфични поздравления получи доктор Калина Гочкова, която е общопрактикуващият доктор в региона. В русенския квартал дамите, участващи в празника, спираха преминаващите мъже водачи, които бяха " глобявани " за това, че са посмяли да излязат на Бабинден. Почетени бяха и майките, родили своите чеда през миналата година, като за с. Басарбово това са 6 деца, а за кв. Долапите – 5.

Жителите на двете обитаеми места продължиха празничните стратегии с доста танци и фолклорни осъществявания, част от които бяха показани и от възпитаниците на тамошните образователни заведения.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР