Изписани са ми лекарства по рецептурна книжка, които си купих

...
</TD
>Изписани са ми лекарства по рецептурна книжка, които си купих
Коментари Харесай

Жена от Пловдив с въпрос, който засяга мнозина: Това правилно ли е?

" Изписани са ми медикаменти по рецептурна брошура, които си купих от аптеката през декември. Сега, 29 дни по-късно, от аптеката не ми дават медикаментите, тъй като от предходното закупуване не са минали 30 дни. Това вярно ли е? " Този въпрос задава жена от Пловдив. Ето и отговорът:

Съгласно чл.30, ал.2 от Наредба №4 за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули (Наредба №4), обособените елементи на тройното електронно наставление (рецептурна бланка пример Министерство на здравеопазването - НЗОК №5А ) се извършват поредно в следните периоди считано от датата на издаването на рецептата, надлежно – датата на разпределяне на предходното количество от предписаните артикули:

- до 15 календарни дни - за откъслек А;

- от 25 до 45 календарни дни - за откъслек В;

- от 50 до 75 календарни дни - за откъслек С.

Последното разяснение дава опция на отпускащия магистър-фармацевт, който извършва идната част на тройното електронно наставление (отрязък от тримесечната рецепта), да съобрази осъществяването на отрязъка с количеството лекарствени артикули, нужни на здравноосигурения пациент за интервала на деяние на рецептата.

В случая идващото разпределяне от аптеката може да бъде изпълнено на дата, след привършване на количеството и периода по предходното разпределяне на предписаните артикули, за недопускане спиране на лекуването на пациента.

При съществуване на наставления на повече от една рецептурна бланка (образец Министерство на здравеопазването - НЗОК №5 и пример Министерство на здравеопазването - НЗОК №5А) с наставления за друг брой дни, рецептите се извършват на датата на най-късия период, само че не по-малко от 25-ия ден.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР