Историята на Акве Калиде край Бургас е хилядолетна. Корените на

...
</TD
>Историята на Акве Калиде край Бургас е хилядолетна. Корените на
Коментари Харесай

Акве Калиде е място за изучаване на хилядолетната ни история

Историята на Акве Калиде край Бургас е хилядолетна. Корените на античното населено място с топлия минерален извор могат да се търсят още през V хиляди прочие Хр. Има данни, че мястото е било желано за траките, които по-късно го трансформирали в " светилище на Трите нимфи “. Оттогава насам мястото пази следи от другите културни столетия и е било посещавано от доста от техните огромни имена.

За " Фокус " Радовеста Стюърт, шеф на Оперативна програма " Туризъм " към Община Бургас, напомни, че в годините селището е наричано и по различен метод – Терма или Термополис. " Самото наименование изяснява връзката с минералната вода. Там е имало огромна цитадела, която се обособява най-много в годините на Римската империя ", уточни тя.

В последните години Акве Калиде се развива като огромен културно-туристически комплекс. " През месец октомври предходната година успяхме да отрием най-новата му част - включва както музейната експозиция с всички открити археологически находки, по този начин и СПА център, който прилича римските бани. Предвиждаме да го разтеглим, защото ползата към новия демонстрационен и експозиционен център е огромен. Има извънредно доста хора, които желаят да се възползват от качествата на минералната вода, да посетят мястото, с цел да се насладят на спокойствието, което предлага, и в това време да научат повече за историята ", уточни още Стюърт.

В идващите години територията на центъра ще бъде разширена, а също по този начин ще бъде облагороден и паркът, който се намира наоколо. " Там имаме намерение да бъдат обособени още няколко културни обекта, които още веднъж са свързани с историята на мястото. Един от тях е античното тракийско светилище " Манастир тепе " – най-високата точка, от която има видимост към бургаските езера ", добави шефът на Оперативна програма " Туризъм ". 

Идеята е всички обекти да бъдат свързани с маршрут, който да води до нов център, в част от който ще бъде самостоятелен лагер за студенти по археология. " Те се нуждаят от място, на което да практикуват своите умения. Какво по-добро от Акве Калиде, което предлага всички културни пластове от древността до наши дни? Това в действителност е място, което съчетава и дава опция за проучване на нашата хилядолетната история ", съобщи Радовеста Стюърт.

" Фокус " напомня: В края на предходната година Общинският съвет в Бургас утвърди новата за развиването на " Акве Калиде ", която планува обединяването на трите съществени зони, които са се развивали независимо през годините – археологическата, термалния парк и лесопарка.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР