Интервю за предаването Цветовете на Пловдив на Радио Фокус Кирил

...
</TD
>Интервю за предаването Цветовете на Пловдив на Радио Фокус Кирил
Коментари Харесай

Кирил Велчев за Пловдив 2019: Комисията ще оценява важни проекти за Пловдив

Интервю за предаването " Цветовете на Пловдив " на Радио " Фокус " Кирил Велчев, изпълнителен шеф на фондация " Пловдив 2019 ". Фондация " Пловдив 2019 “ афишира отворена покана за огромни събития и фестивали за обогатяването на културния плакат в Пловдив и одобряването на града като фестивална дестинация на културната карта на Европа. Това е четвърта покана след годината на купата на обща стойност 1 000 000 лв., с ясна посока да резервира сполучливия модел за развиване на наследството от самодейността " Европейска столица на културата “.

Здравейте господин Велчев, какво да чакаме от отворената покана на фондация " Пловдив 2019 " тази година?

Стартира отворената покана за фестивали и огромни събития. Традиционно това е програмата, която подрежда събитията, свързани с наследството на “Европейска столица на културата ", огромните фестивали, музикалните, пък и не до толкоз огромни събития. Самата покана ще бъде отворена до 4 март. От там нататък комисията ще има един дълъг период, с цел да може да селектира плановете, които са кандидатствали. Самата отворена покана няма таван на финансираните планове, тя е сходна с миналогодишната, която беше част от програмата “Наследство ". Общата сума на самата покана е 1 милион лв.. Нашето чувство е да дойдат в действителност забавни планове, които да изградят хубавата и лятна стратегия на Пловдив и на Фондация “Пловдив 2019 ". 

Нещо предпочитано ще има ли в тази покана измежду плановете, какво ще се стартира най-много?



Винаги е доста мъчно да се каже какво да се стартира. Самата покана, ние по този начин сме работили постоянно, тя е основана на допустимо най-демократичния и кардинален метод на случване на нещата. Кандидатстват планове с нови концепции, с нови бюджети, с нова стратегия за календарната година. Така че комисията ще има нелеката задача да оцени в действителност значимите планове за Пловдив. Никога не бих споделил кой план е по-приоритетен или по-малко предпочитан. Важно е да забележим в действителност хубави събития, които да са пъстри и да изпълнят града с живот, с хора, с туристи, с аудитория, които да се радват.

Кой може да взе участие в състезанието и да кажете от какъв брой до какъв брой лв. е финансирането за план?

Аз това споделих. Проектите нямат таван на финансирането. Всеки може да кандидатства със сума каквато желае. Като тук е значимо да се каже също, че ние не финансираме напълно плановете, ние по този начин или другояче дофинансираме. 40% има самоучастие, което би трябвало да бъде от страна на бенефициентите, които аплайват. Така че, аз отново споделям, разпоредбите са строго видяно такива, като предходната година, методиката е такава, каквато сме работили през последните години. И мисля, че тя е много ясна и дава общи критерии на безусловно всички, които аплайват, тъй че...

Но да напомним какви са изискванията и кой може да кандидатства, да напомним.

Да, могат да аплайват всички български юридически и неюридически лица, които са регистрирани със личен булстат, компании, организации от Неправителствени организации бранша и така нататък Общо взето, целият набор от организации Неправителствени организации, културен бранш в България може да кандидатства при нас. На уеб страницата на Фондацията са самите апликационни документи, там има конкретизиране, обвързвано с това какво е належащо на бенефициентите като документи. Какво е належащо на бенефициентите при вероятно подписване на контракт, респективно и при отчитането на плановете. Отделно от това чиновниците на Фондацията постоянно дават препоръки, които са свързани с това хората да се ориентират в самите правила на кандидатстване. Така че това е един, мисля че много естествен и улеснен развой.

Кога ще се разгласят резултатите? Вашият бюджет в действителност към момента не е гласуван от Общинския съвет?

Не е гласуван от Общински съвет. Ние преди година направихме едно рамково съглашение, което беше гласувано от Общинския съвет, в което се споделя, че по 1,2 млн. лв. за 2023, 2024, 2025 година се гласоподават за общинска фондация “Пловдив 2019 ". А пък ние по тази причина просто пускаме поканата по това време на годината, тъй като всяко закъснение от тук нататък е по какъв начин да кажа, не знам дали е точната дума, само че е съдбовно за бенефициентите, за огромните фестивали, изобщо за събитията, тъй като те много по-рано построяват своята стратегия във връзка с актьори, участници, музиканти, реализатори и освен. Така че това е както се споделя, последният период, който ние сега хващаме, с цел да можем през 2024 година да забележим една хубаво структурирана стратегия.

Всъщност, приоритет е Пловдив, всички планове би трябвало да касаят Пловдив, без значение, че участниците може да са отвред. Нали по този начин, както до момента?

Участниците могат да бъдат от цяла България, само че реализацията на плановете би трябвало да се случва само и единствено в Пловдив, на територията на Пловдив.

Вашият проект, на Фондацията, към този момент беше гласуван през 2023 година и той е за три години, нали по този начин?

Точно по този начин, да.

Кажете някои от по-важните неща и акцентите във вашата работа?

 

Планът е обвързван с това Пловдив, фондация “Пловдив 2019 " и изобщо културния живот в града да продължава да се развива с темповете, по този начин както приключихме ние 2019 г.  Реално единомислещо тогава Общинския съвет одобри, че би трябвало да има средства за програмата на фондация “Пловдив 2019 ", които да бъдат по какъв начин да кажа, продължение на това, което градът има след годината на купата. И мисля, че ние го доказахме това нещо и през предходната година с нашата стратегия, която беше фестивално лято. Изключвам двете години на пандемията, несъмнено и там имахме отворени предложения. Но нашата цел е само и единствено в това Пловдив да има повече събития, повече стратегия, аудитория. И по този начин да бъде по-интересен и прелъстителен за туристите, които идват при нас.

Какъв е вашият бюджет, който би трябвало да се гласоподава от Общинския съвет?

В момента го дооформяме, работим по него, с цел да забележим какво е обвързвано и със личната ни продукция. Искаме респективно да има средства, които да бъдат и по Плана за възобновяване. Градовете би трябвало да отделят несъмнено лични средства за стратегия, с цел да може да аплайват при пускане на програмата от Национален фонд “Култура ". Така че още сме в развой на план на бюджета. Съвсем скоро ще го обявим и него.

Добре, благодаря ви доста за информацията.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР