Интервю специално за Plovdiv24.bg с доц.д-р , директор на ОИСтаринен

...
</TD
>Интервю специално за Plovdiv24.bg с доц.д-р , директор на ОИСтаринен
Коментари Харесай

Вижте най-новата туристическа атракция в Пловдив часове преди откриването й

Интервю особено за Plovdiv24.bg с доц.д-р, шеф на ОИ " Старинен Пловдив, часове преди формалното разкриване на късноантична постройка " Ирини " – част от сериен обект " Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия. 

От по кое време датира късноантична постройка “Ирини "? Кога е открита за пловдивчани?

Късноантична постройка “Ирини " е открита по време на един ремонт в централна градска част през 80-те години от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева. Решено е да бъде непокътната на място, в това подлезно оборудване. За страдание не е разкрита цялата постройка, а единствено една част, може би южната половина от постройката, тъй като останалата остава под пътното платно и в никакъв случай не е била разкривана. Това очевидно е била една жилищна постройка на доста богат и състоятелен притежател, с цел да е украсена с тези луксозни мозайки. Представлява така наречен " представителна част на постройката ", която е била жилищната част, и приемните пространства на богатия притежател. Функционирала е от III до края на VI век, изясни доц.д-р.

Целият подлез по тази причина е наименуван и Археологически, защото това е част от античния град с две кръстовища. Едното кръстовище е в западната част, а в " Ирини " има едно Т-образно кръстовище, което е извънредно любопитно и значимо от позиция на серийния обект. Това е едно кардо, т.е. улица, насочена север-юг, която не е част от уличната система. Тя е прекарана особено, с цел да свърже постройка “Ирини " с входа на Епископската базилика. Затова археолозите смятат, че тази богата постройка евентуално може да е била и резиденцията на епископа, означи още доцент доктор.

Тя е създател на план-програмата за реституция, която се случва с помощта на отдаването на концесия на целия подлез от Община Пловдив през 2003 година и с помощта на един грант от посланическия фонд на Държавния департамент на Съединените щати.

Гранта се отпуска целево на общината за реституция на мозайките и археологията на късноантична постройка “Ирини ". През 2024 година постройката бива открита публично за визити. Тази година се навършват тъкмо 20 години оттогава.

След като през 2023 година беше прекъсната концесията, общината разпореди този обект за ръководство на ОИ " Старинен Пловдив ".

В какво положение е заварена постройката след концесионера?

Много значимо е било за реставраторите да се демонтира сцената, сложена от концесионера, с цел да се открие въпросното кардо, част от уличната декумануса, която отива към входа на Епископската базилика, разясни Кантарева. 

Предприети са незабавни ограничения да не се утежнява положението, най-много обвързвано с влагата и тази флоресценция на соли, която въздейства доста разрушаващо и върху камъка и върху свързващите хоросани.Състоянието на мозайките в обекта постоянно е било проблематично заради високата подпочвена влага в целия подлез.

" Когато получихме постройката, мозайката беше извънредно овлажнена, с доста соли по повърхността от влагата, които не са били третирани. Ние незабавно предприехме обикновени действия с слагане на няколко вентилатора, които да обдухват на равнище мозайка и ремонт на климатичната система, която да обезпечава общия климатичен надзор и вентилация на помещението. И доста бързо това се отрази на положението на мозайката, която е най-чувствителна, пък и на археологията.

По отношение на мозайката са подхванати и дейности по Закона за културно завещание. Комисия от Министерството на културата е посетила обекта още предишното лято. Все още се чака протоколът от нея и затова не се подхващат никакви действия по археологията и мозайките, тъй като този протокол би трябвало да даде наставления за някакви дейности, изясни още Кантарева.

Какво е бъдещето на късноантична постройка " Ирини "?

Сега още веднъж обектът ще бъде открит за туристически визити и в него ще има опция за осъществяване на културни събития от всевъзможен темперамент. 

Сградата ще стане част от серийния обект с мозаечно завещание, част от културен маршрут, обвързван с античните мозайки, който да стартира от късноантична постройка “Ирини ", да минава наоколо до Епископската базилика Филипопол и да приключва в Малка базилика. По пътя е имало и още три здания с мозаечни подове, които от дълго време, още 80-те години са проучени, а подовете са демонтирани. Част от тях са експонирани в Регионалния исторически музей.

Идеята е на тяхно място да се слагат осведомителни табла, които да описват, че по този маршрут е имало още три здания с мозаечни подове и къде биха могли да бъдат видени.

“Ирини " е част от обектите, които към този момент са в индикативния лист на ЮНЕСКО.

Очаква се едвам през 2027 година късноатнична постройка, дружно с базиликите, да стане сериен обект на ЮНЕСКО. 

" Това е един много дълъг развой. Миналата година леко беше изменена процедурата по кандидатстване от страна на ЮНЕСКО и даде опция за представянето на така наречен предварителна оценка. В този смисъл ОИ “Старинен Пловдив " още през 2023 година разпореди правенето на такава предварителна оценка, която ще улесни значително правенето на номинационно досие и внасянето на номинационно досие, това от една страна. От друга страна, общината ще би трябвало да предприеме деяние по правене на План за запазване и ръководство на серийния обект, което е изискване да бъде импортирано номинационно досие и да продължи пътя по-нататък ", разясни.  

Кога " Ирини " стартира да посреща туристи и против какъв билет?

На откриването на следващия ден се чакат и посетители от Американското посолство, тъй като те са мощно ангажирани със ориста на този обект, както и с неговото стабилно развиване. 

Още на идващия ден - 19 април 2024 година късноантична постройка " Ирини " – част от сериен обект " Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия " ще стартира да приема туристи.

Билетът за визити ще бъде 5 лв., с отстъпки за възпитаници, пенсионери и така нататък Вече е конфигурирана билетната система.

Гледайте още детайлности във видеото!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР