Имотният пазар в България се връща към едно нормално състояние,

...
</TD
>Имотният пазар в България се връща към едно нормално състояние,
Коментари Харесай

Цените на жилищата в България спират да се покачват, в Пловдив сделките са намалели с 8%

Имотният пазар в България се връща към едно обикновено положение, от което беше излязъл в последните две години. Измина интервалът на нервността, на изкуствената обстановка, в която бяхме попаднали и която ескалира процеса прекомерно доста. Цените на жилищата в България стопират да се повишават, само че не потеглят надолу. Търсенето продължава да се поддържа от лихвените проценти по ипотечни заеми, които са едни от най-ниските в Европа. Това заяви Ирена Перфанова, зам.-председател на Национално съдружие " Недвижими парцели “ (НСНИ), в предаването " ИмоТиТе “ по.

Перфанова разяснява данните на Агенцията по вписванията за броя продажби на недвижими парцели през първото тримесечие на 2023 година Те демонстрират спад на динамичността на пазара в съвсем всички градове на страната (бел. ред. - статистиката е обща за всички сегменти: жилища, къщи, магазини, офиси, строителни терени, земеделска земя и др.). В София покупко-продажбите понижават с 12% по отношение на първото тримесечие на 2022 година (от 7268 на 6381), в Пловдив понижават с 8% (от 3534 на 3240), във Варна спадът е с 19% (от 3471 на 2813), в Бургас спадът е с 9% (от 1679 на 1528).

Високата инфлация се отразява отрицателно на търсенето на парцели, тъй като като цяло понижава покупателната дарба и разполагаемия приход на мнозина, сподели гостът. И добави, че хората към този момент си вършат по-добре сметката. Това се отнася и за по-младите, които не желаят да си нарушават стандарта на живот и не престават да живеят чартърен.

" Една част от хората, които желаят да купят парцели с капиталова цел, са в очакване цените да паднат. Те са в позиция на самоограничение поради информацията за протичащото се на други пазари, поради покачването на лихвените проценти, което мнозина чакат да натисне пазара и да смъкна цените. Тези хора споделят: " Ще изчакаме, до момента в който цените паднат. “

Има клиенти, които въпреки всичко вземат решение да влагат в парцели и да запазят спестяванията си от инфлацията, само че поради нарастването на цените в последните две години те се ориентират към по-малък парцел или сменят местоположението, с цел да им стигнат парите, изясни Перфанова.

Пазарът на парцели в Европа сега си търси равновесната точка и минава през съмнения. Инвеститорите са нагласят към новите пазарни условия, показа събеседникът.

" Преди два месеца бях в Румъния. Там покупко-продажбите се забавят, клиентите са по-предпазливи, а цените на парцелите се задържат. Предприемачите също са по-предпазливи във връзка с започването на нови планове. Те изчакват да видят на какви равнища ще се балансира пазарът “, сподели зам.-председателят на НСНИ.

" В момента рисковете на жилищния пазар в България са най-много за тези купувачи, които ще се финансират с банков заем. Рискът е в това да не могат да си преценяват опциите, с цел да поемат в бъдеще едно повишаване на лихвените проценти и надлежно на месечните вноски. “

Купувачът би трябвало да може да си реши опциите за една обстановка, в която разноските му ще бъдат по-високи, а приходите му може да бъдат по-ниски по отношение на потребностите, добави Ирена Перфанова.

Гостът разяснява и какво би се стигнало при реализиране на отрицателния сюжет за българския пазар, при който банките вдигнат внезапно лихвите по ипотечни заеми и това се отрази съществено на търсенето и оттова на цените.

" Няма пазар, който да върви единствено нагоре. В някакъв миг ние ще усетим някакво превръщане. Кога тъкмо ще се случи – сега е мъчно да се планува. Очакваното повишаване на лихвените проценти по ипотечни заеми надали ще се случи доста внезапно и доста бързо. А и процентите, до които чакаме да се стигне в края на годината, ще са такива, които познаваме отпреди 6-7 години. “

Ако погледнем динамичността преди 6-7 години, ще забележим, че това е бил един динамичен, само че доста по-спокоен пазар, с уравновесено търсене и предложение, заключи Ирена Перфанова.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР