Има много неща, които ни карат да се гордеем, че

...
</TD
>Има много неща, които ни карат да се гордеем, че
Коментари Харесай

Пловдивчани почетоха 109 години от рождението на великия оперен певец Борис Христов пред родната му къща

Има доста неща, които ни карат да се гордеем, че сме българи и едно от тези неща сигурно е името и колосалното дело на Борис Христов. Един от най-гениалните оперни артисти в историята на ХХ век, един колосален бас, който близо 40 години е шествал по международните оперни и концертни подиуми и е популяризирал България по този начин, както малко на брой други са съумели.

На днешната дата - 18 май честваме 109 години от рождението на великия Борис Христов. Точно в 12 часа от най-високата точка на постройката на Община Пловдив на пл. " Стефан Стамболов “ за първи път прозвуча запис на църковното песнопение " На многая лета “ в осъществяване на световноизвестния оперен артист. Инициативата е на Сдружение с нестопанска цел " Бизнесът за Пловдив “, Съвет по туризъм, Дом за пловдивската опера, Държавна опера Пловдив и пловдивски общественици. Тя бе подкрепена от кмета Здравко Димитров и по този начин от през днешния ден нататък, всеки ден в 12:00 ч., пловдивчани и гостите на града ще чуват празничния благослов и знак на православната религия по целия свят.

Борис Христов се е родил в Пловдив в къща на ул. Велико Търново № 47, в която фамилията му е обитавало закратко. На фасадата на дома има подложен барелеф и плоча. Бащината къща на именития бас е в София на ул. " Цар Самуил “ № 43, където през днешния ден се намира музикален център " Борис Христов “. По волята на великия артист, фамозен с достойнство и благотворителност, къщата е дарена на България, както и тази в Рим, с цел да служи на артистичното дело, на което се бе посветил и той самият. 

По самодейност на Кмета Здравко Димитров и във връзка 109 години от рождението на Борис Хреистов, през днешния ден в 13 часа пред къщата на ул. Велико Търново № 47 се състоя празненство с водещ актрисата от Драматичен спектакъл Пловдив Мария Генчева. Официално слово във връзка честването произнесе проф. доктор Тони Шекерджиева-Новак – ректор на АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “ Пловдив.  В него тя напомни изключителната биография, креативен път и недостигнатие и до през днешния ден върхове на гения, щедростта и отдадеността на Борис Христов.

Освен с галактическия си гений, великият бас е образец за национализъм, поради същинската, човешка и неподправена обич към България. Не единствено, тъй като е дарил бащиния си дом в София и къщата си в Рим на българската страна, освен тъй като е гледал в бъдещето и е мислил за развиването на младите български дарования, само че и тъй като в никакъв случай в нито едно свое изявление той не не помни да повтори, че е българин и че се гордее със своята Родина. Когато в дома на семейство Христови идва писмо от Царската канцелария, с което се оповестява на господин Борис Христов, че му се отпуска стипендия, с цел да учи пеене в чужбина, това писмо провокира комплициране в фамилията. Борис се опасява да вземе самичък едно толкоз отговорно решение. Майка му - Райна е срещу – тя счита, че синът ѝ, който е приключил " Право " има постоянна специалност и не би трябвало да се впуска в случки. Брат му Николай счита, че бъдещето на Борис е в пеенето. Кирил Христов – бащата е безмълвен, само че в последна сметка той произнася “присъдата " след няколко дни: " Тръгвай, сине, заминавай! Бог да те пази! " Така за специализацията е определена Италия, а за дата на тръгването - рождения ден на Борис. На 18 май 1942 година вечерта, тъкмо преди 81 години, Борис Христов се качва на влака за Милано и се насочва към международните музикални върхове, с цел да ги покори и да остане безконечен.

109–та годишнина от рождението на Борис Христов бе почетено и с музика. " На многая лета “  - записаното със златни букви, църковно песнопение, изпълнено от Борис Христов в храм-паметник " Александър Невски “, през днешния ден в негова чест и популярност, беше изпълнено пред родната му къща от българския оперен артист – тенорът Ивайло Михайлов. Възпитаник на ДМА " Панчо Владигеров “ в София по класическо пеене в класа на Валери Попова, през 2002 година печели стипендия от Министерството на културата на България и отпътува за Академията " Борис Христов “ в Рим, където се образова при международния баритон и най-хубав Фалстаф за всички времена Джузепе Тадеи. Ивайло Михайлов продължава да развива своето вокално майсторство като минава и през шестмесечно образование в Академията за оперно бароково изкуство в Озимо (Италия). През 2002 година придобива магистърска степен по вокална педагогика от Нов български университет в класа на проф. Руско Русков. През 2010 година придобива магистърска степен по " Арт мениджмънт “ от АМТИИ – Пловдив с теоретичен началник проф. Живка Бушева. През 2013 година придобива магистърска степен и по " Музикално-сценична постановка “ от АМТИИ – Пловдив с теоретичен началник проф. Павел Герджиков. Ивайло Михайлов е възпитаник на именития български тенор Калуди Калудов. Понастоящем с изключение на интернационалната си музикална кариера по международните оперни подиуми,  помощник доктор Ивайло Михайлов преподава класическо пеене в катедра " Класическо и Поп и джаз изпълнителско изкуство " в АМТИИ " Проф. Асен Диамандиев “.

В края на тържеството бяха поднесени цветя пред барелефа на Борис Христов, в символ на респект и почитание към  големия гений,  великия българин, един от тези наши сънародници, поради които си коства да се назоваваме българи.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР