Градоустройствените безумия в Пловдив продължават да изплуват на бял свят

...
</TD
>Градоустройствените безумия в Пловдив продължават да изплуват на бял свят
Коментари Харесай

Пловдивчани, живеещи до Каспела: Ще ни зазидат! Има ли закони в България?

Градоустройствените безумия в Пловдив не престават да изплуват на бял свят с цялостна мощ. И следващата недомислица още веднъж е в ущърб на хората. За казуса на ул. " Царевец " описват пред камерата на Plovdiv24.bg  част от живеещите в блока с 10 входа. Те споделиха, че всички фамилии са единомислещи в желанието си да запазят зелената полянка пред терасите си.

В тревната повърхност от източната страна на блока следва да се вдигнат две нови здания - едната жилищна, а другата - ново крило за близката болница " Каспела ". Това значи, че постройките безусловно ще бъдат залепени за терасите, изясни Мария Николова. Отстоянието е към 7 метра. Хората са виждали документи само за новата жилищна постройка, където отстоянието е даже по-малко. 

" Нашето предпочитание е тази неточност, която е позволена, когато са взимали решения за строителството на каквото и да е, тъй като е филантропично болничното заведение да се уголемява, да се има поради, че дистанцията сред двете здания не дава отговор на естественото като място за живеене. Мястото може да е удачно за тях, само че за нас не е. Трябва да се вземе поради и нашето предпочитание " - безапелационна е Стефка Василева. 

Жилищният блок е бил утвърден за саниране, само че това по този начин и не е направено до момента. " 15 години болница стига! От оня край болница, от този край болница. Ние живеем в болница. Лекари, плачещи хора, катафалки, санитарки. Боклука няма къде да си изхвърлим - кметицата сподели: тези три казана са на " Каспела " " - разказва картинката друга жена.

Преди да стартира строителството на болничния корпус, на мястото е имало ламаринена колиба за биологичните боклуци и котките и кучетата ги разнасяли из квартала. Някои спални и ЯМР на лечебницата ги дели една стена. Факт е, че последният блок 3 от здравния комплекс е на калкан с жилищния блок. А в този момент следва да се издигне четвърта постройка към болничното заведение. 

" Не съм съгласна тази болница да е тук. Има ли закони в България, няма ли? Всичко е погазено " - възмущава се дамата. Не единствено, че не е желано позволение от живущите, а никой даже не ги е уведомил, че ще има такова нещо. 

Най-големият проблем за хората е, че ще бъдат зазидани. От страната на бъдещия градеж са всекидневните и спалните на блока, от другата страна са кухните и баните. Това значи, че като излязат на терасите си ще гледат пред себе си бетон, а небето ще могат да видят единствено като вдигнат взор нагоре.

Живущите описват, че казусът е заложен още през 2012 година, когато е изменен Законът за устройство на територията. " Така хубаво са си подложили, че няма на никое място в квартала зелени площи. Може да си вършат каквото си желаят. Ние не сме фактор. Проблемът е доста дълбоко и доста надалече. На този терен няколко пъти му е сменян статута, превъртан, преработен тъй че нито ние, нито някой да може да им направи нещо. Срещу хора с значително пари нищо не може да се направи " - показа мъж.

Мнозина са видели преди седмица седмица по какъв начин се отсичат дърветата, за което имало позволение от предишния октомври. " Много съм засегнат. От една страна, би трябвало да сме признателни, че се строи, че има болница - човек ще изпадне в потребност. Но за всичко си има точното място. Наоколо има доста лечебни заведения. Искам да попитам хората, които строят - в случай че приемем, че постройките към този момент са издигнати, тези хора дали биха живели на такова място? Зазидани, да имат тотална липса на светлина? Мисля, че отговорът ще е " не " " - сподели младеж, който си напомни по какъв начин е играл футбол с приятелчетата си на зелената полянка.

Общината би трябвало да вземе отношение, тъй като са наранени ползите на доста хора и да не се замитат неща, тъй като един тип и централното кметство е съизвършител на това, което се прави - счита живущ в блока.

Всички са безапелационни, че ползите на жителите са по-важни от ползите на една болница. Вече би трябвало да се разбере, че и елементарните хора имат права, а освен тези, които имат пари и считат, че може да вършат каквото си желаят безнаказано. 

Преди години е имало апетити към същия терен. Тогава живуща в блока е водила дело да се резервира зелената повърхност и го е спечелила. Съдебното решение обаче е било покрито в следствие. Хората акцентират в своя изгода разпоредба за хигиеничните правила, съгласно която не може да се строи на разстояние по-малко от веднъж и половина височината на постройката пред която се подвига нов градеж. 

" Нашата постройка е 20 метра. Умножено по 1,5 къде отиваме? Тука има деца, има възрастни хора. Ще ни вдигнат тук една стена и слънце няма да влезе в жилището. Това не е обикновено съгласно нас. Господин, моите почетения, той, доколкото знам, е притежател на тия земи, дали ги е продал или не - негова си работа. Но не е редно да се прави тук нова постройка " - сподели възмутена жена.

Тя напомни, че Министерският съвет неотдавна одобри решение да не се строят повече нови лечебни заведения в България до момента в който не се преработи националната здравна карта, което следва през месец май.

Живущите в блока са безапелационни, че ще търсят правата си по всички вероятни способи. Нямат желание да се отхвърлят и обмислят по-сериозни ограничения.

Подробности за целия проблем гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР