Годишният растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) възлезе

...
</TD
>Годишният растеж на индекса на цените на жилищата (ИЦЖ) възлезе
Коментари Харесай

Годишният растеж на индекса на цените на жилищата e най-висок в Русе

Годишният напредък на показателя на цените на жилищата (ИЦЖ) възлезе на 9.2% през третото тримесечие на 2023 година (спрямо 10.7% през предходното тримесечие). Нарастването на цените беше обусловено както от повишаването на новите (9.5%), по този начин и на съществуващите жилища (9.0%), и беше широкообхватно по регионални градове, като значително ускоряване на темпа на напредък беше регистрирано в Русе. Това сочи изданието на Българска народна банка " Икономически обзор “ (то предлага количествени оценки за развиването на българската стопанска система в краткосрочна вероятност и средносрочни прогнози за съществени макроикономически индикатори за България).

Фактори, които продължиха да способстват за търсенето на жилища и за повишаването на цените им, са: покачването на приходите от труд, запазващата се мощна кредитна интензивност в условия на исторически ниски равнища на годишния % на разноските (ГПР) по нови жилищни заеми, както и неналичието на задоволително благоприятни условия за вложение на насъбраните в стопанската система спестявания в среда на негативни действителни лихвени проценти по депозитите.

Същевременно фактор по линия на предлагането, който ограничаваше покачването на цените на жилищата, беше бързото закъснение на темпа на повишаване на разноските за строителство на нови здания през третото тримесечие на 2023 година (3.4% на годишна база спрямо 18.5% през предходното тримесечие).

Други фактори, ограничаващи повишаването на жилищата, бяха отслабването на настройките на семействата за придобиване на жилище, както и понижението на размера на подписаните покупко-продажби за покупко-продажба през третото тримесечие на 2023 година (с -8.7% на годишна база). През третото тримесечие на 2023 година съотношението " цена/наем на жилищата “, което e постоянно употребен знак за подцененост/надцененост на жилищата, продължи да надвишава доста (с 34.9%) дълготрайната си (историческа) междинна стойност.

Това е сигнал, че решенията на семействата за придобиване на жилище се дефинират от претекстове, които са разнообразни от добиване на непосредствена финансова изгода посредством отдаване чартърен на новопридобитите парцели. Такива аргументи биха могли да бъдат упования за продължаващо повишаване на цените на жилищата (и осъществяване на финансова облага след продажба в бъдеще) или разбиране на жилищата като актив за предпазване на стойност в среда на ниски лихвени проценти по депозитите и висока инфлация.

Същевременно оценките, направени с макроиконометричен модел на Българска народна банка, демонстрират доста послабо позитивно отклоняване на настоящите цени на жилищата в България от дълготрайното им равновесно равнище (в размер на 5.2%). Това се дефинира от обстоятелството, че растежът на приходите на семействата в композиция със запазващите се негативни действителни лихвени проценти по жилищни заеми покачва достъпността на жилищата, което в модела се отразява като нарастване на равновесната им цена.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР