Газопровод. Албум на българските строители от СССР“ е темата на

...
</TD
>Газопровод. Албум на българските строители от СССР“ е темата на
Коментари Харесай

Презентация за българските строители от СССР на проф. Николай Ненов ще бъде представена в Историческия музей

" Газопровод. Албум на българските строители от Съюз на съветските социалистически републики “ е тематиката на презентацията, която ще направи проф. Николай Ненов в четвъртък, 22 февруари, от 18.00 ч. в залата за краткотрайни изложения на Екомузей с аквариум. Това оповестиха от Регионален исторически музей - Русе.

Разказът предлага прочит на албум, който съдържа образната история на група български строители, работещи в Съюз на съветските социалистически републики по контракт. Тяхната активност е да обезпечат достъп до природен газ за България. Албумът е отпечатан като особено издание единствено за 130 служащи. Съдържа техните имена и персонални фотоси, фрагменти от работния развой, както и от културните прояви на служащите – фолклорни танци, хорови обединения, които са подчинени на обща идеологическа тирада. Не са забравени и политическите прояви – отбелязване на годишнини от революциите, 8 март (Международния ден на жената), като детайли от празничния календар на комунистическите общества.

Албумът е артикул на идеологическа агитация, която демонстрира постигнатата комунистическа фантазия, като показва мечтаното за действително. В рамките на тази тематика структурата е основен детайл, защото се отнася освен до действителното създаване на уреди и структури, само че и до общественото инженерство – основаването на " социалистическия човек “.

Албумът съдържа и огромното количество фотоси от България, които нямат настоящо отношение към тематиката за газопровода и строителните работи. Те демонстрират емблематични места на наследството – манастири, остарели къщи и туризъм – нови курортни и ваканционни сюжети. Това са част от формалните облици на страната пред света, показвани като достижение на комунистическата власт. Образите, спорни на пръв взор, са комбинирани в границите на общия агитационен роман на албума, който утвърждава паметта в общността на служащите и основава позитивна връзка.

Участието в строителни работи отвън страната е освен демонстрация на политиката на " интернационализъм “, само че и форма на персонално облагодетелстване, защото заплащането е друго и обезпечава достъп до разнообразни дефицитни артикули, като автомобил да вземем за пример. Всичко това постанова нуждата свидетелствата от интервала на комунизма да бъдат позиционирани в подтекста, който ги е породил. Те би трябвало да бъдат прегледани сериозно, защото фотосите в албума освен демонстрират действителността – те не са миг, сниман във времето, а са на първо място конструиран положителен свят на едно общество, което не предлага други възможности в мисленето.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР