Форум Стажове“, който се проведе в Техническия университет – филиал

...
</TD
>Форум Стажове“, който се проведе в Техническия университет – филиал
Коментари Харесай

В Пловдив големи работодатели обявиха какви служители им трябват

Форум " Стажове “, който се организира в Техническия университет – филиал Пловдив през вчерашния ден сподели ясна наклонност на възходящо търсене на инженери и информатици в стопанската система. Във форума се показват 62 компании от Южна България, като 10 от тях вземат участие за първи път.

Над половината от участниците попадат в категорията " Големи компании “ с над 250 души персонален състав и са измежду най-големите компании в България. В Техническия университет – филиал Пловдив се обрисуваха и потребностите от инженери и информатици за главните промишлености в района – енергетика, минното дело, преправка на метали, оптика, самолетостроене, автомобилостроене и IT експерти за компании с друг профилна на активност. В продължение на 8 часа експерти " Човешки запаси “ интервюираха и отговаряха на въпроси.

На конгрес " Стажове “ няколко огромни компании разкриха околните си капиталови планове. Мария Филипова – специалист " Човешки запаси “ в " Профилинк " ООД оповести, че през тази година стартират строителство на нов високотехнологичен цех, в който ще бъдат разкрити 180 нови работни места.

" Възможността младеж да стартира кариера в нов цех е привлекателно, тъй като дава самочувствие на първостроител. Мога да кажа, че сме конкурентни на трудовия пазар и това важи при заплащането на стажовете “, сподели тя.

Димо Николов – управител " Човешки запаси “ на " Одело България " ООД заяви за ново направление в активността на компанията, обвързвано с произвеждане на части за електрически автомобили.

" Студентите идва при нас, тъй като им е забавно да работят във компания, която работи за автомобилната промишленост и създава фаровете на огромни марки като " Мерцедес “, BMW, " Ауди ". Предлагаме три и шестмесечни стажове след пролетната сесия “.

Инж. Владимир Спасов от френската компания " Латекоер " описа за проектите на компанията до края на годината да стане единственият производител на пасажерски порти за самолетите " Ербъс 320 ". Казваме на стажантите си, че те освен получават добра заплата по време на стажа, само че и ще имат шанса дружно да възродим авиационната промишленост на България, изясни инж. Спасов.

" Искаме да притеглим амбициозни млади инженери, с които да възродим авиационната промишленост в България. Увеличаваме размера на произвеждане и продуктовата гама на детайли за самолетите " Ербъс “. До края на 2023 година ще станем единственият производител на пасажерски порти за Ербъс 320. “ - заяви той.

Нестандартен метод

В конкуренцията за привличане на бъдещи инженери и информатици най-често се употребяват доводи като възнаграждение за времето на стажа, безвъзмездна храна или храна с понижение, безвъзмезден превоз и персонален наставник за стажантите, който също е инженер или информатик.

По-гъвкавите компании обаче оферират и нетрадиционни предложения, които притеглят студентите като с магнит. Кърджалийската компания " Кяшиф " ООД, която е международен водач в произвеждане на хидравлични цилиндри заплаща освен летния стаж на бъдещите инженери от пловдивския ВУЗ, само че също по този начин превоза, храната, общежитието и двукратна разходка до Бяло море в почивните дни.

Панагюрската компания " Оптикс " пък " примамва “ бъдещи инженери-оптици с опцията освен за добре заплатен летен стаж, само че и с присъединяване в електронни стрелби с оптически прицел в личното стрелбище на компанията. Частният монетен двор – компания " Булминт " АД в Пловдив пък е почнала да търси млади бъдещи инженери още преди конгрес " Стажове “ и то измежду първокурсниците от специалности " Индустриален мениджмънт “, " Компютърно моделиране и технологии в машиностроенето “, " Транспортна техника и технологии “, " Авиационна техника и технологии “, " Дизайн и печатни връзки “, " Мехатроника “ и " Машиностроене и уредостроене “. На младежите им е забавно да се допрян до златото и среброто, от които ние сечем монети, сподели Татяна Белева от Булминт АД.

Препоръки 

Доцент доктор Никола Шакев – зам. шеф на Техническия университет – филиал Пловдив: " За да привлекат за стаж и работа наши студенти, компаниите би трябвало да погледнат предложенията си през очите на студента. Най-често той желае да види по какъв начин би изглеждало началото на професионалната му кариера. Това начало постоянно изисква поддръжка от страна на компаниите, само че пък е инвестиция, която се възстановява неведнъж.

Иван Палешников – зам. ръководител на Студентския съвет в Техническия университет – филиал Пловдив, четвъртокурсник в специалността " Мехатроника “: " Мисля, че конгрес " Стажове “ е добър за сътрудниците ни от по-малките курсове, както и за сътрудници, които към този момент са стажували, само че са разкрили, че не това е компанията, в която желаят да работят. Мисля, че компаниите бъркат като желаят на стаж единствено студенти, които да са най-малко трети курс. Грешат и като оферират относително ниско възнаграждение на стажовете. Но съм уверен, че пазарът на труда ще им го каже по-добре от мен. “
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР