Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснителна и не налага

...
</TD
>Епизоотичната обстановка в Русенско не е притеснителна и не налага
Коментари Харесай

Не се налагат допълнителни мерки в Русенско заради африканската чума по свинете

Епизоотичната конюнктура в Русенско не е притеснителна и не постанова предприемането на спомагателни ограничения, това стана ясно от извършеното по-рано през днешния ден съвещание на Постоянно настоящата регионална комисия в този бранш. Срещата бе водена от регионалния шеф Анатоли Станев и шефа на Областната дирекция по сигурност на храните /ОДБХ/ инж. Иван Ласонин, оповестяват от регионалната администрация в Русе.

Припомняме, че днешното съвещание беше свикано заради три позитивни проби на африканска чума /АЧС/ при отстреляни диви прасета в селата Писанец и Сваленик.

От срещата стана ясно, че африканската чума най-вече е при дивите свине, само че откакто вълната на болестта е предходна през района през 2019-а, животните са изчезнали и са се срещали доста по-рядко. Притеснителното в тази ситуация е, че в този момент са се завърнали, което значи, че популацията се възвръща и не трябва да се позволява огромна плътност. Тъй като позитивните проби са се появили доста рано в ловния сезон, е нужна предварителна защита, с цел да не бъдат наранени стопанствата.

Част от ограниченията изискват неотложно информиране на обслужващия и формалния ветеринарни лекари при нараснала смъртност при прасетата, неотложно информиране на органите на Министерство на вътрешните работи и ОДБХ Русе за нерегламентирано придвижване на прасета и развъждане на неиндентифицирани такива в персоналните стопанства, както и непрекъснат ветеринарномедицински надзор за съблюдаване на ограниченията за биосигурност в свиневъдните обекти.

Освен това ловните дружинки би трябвало да загробват всички останки от отстреляните животни и да пускат проби с точните координати на отстрела, с цел да не се изнася болестта от гората. Според националната стратегия за контрол на африканската чума по свинете всички ловци са длъжни откакто създадат отстрел да пратят проби за АЧС и трихинелоза в упълномощените лаборатории. Това става през " Модул Лов “.

Важно е да се знае, че все още няма заплаха за свинекомплексите, защото там ограниченията за биосигурност са фрапантни. Освен това се прави и постоянен контрол и всяка седмица се вземат проби от умрели свине във фермите.

Колкото до домашните свине в района, то през март тази година са били регистрирани 209 стопанства, а в този момент те са 254. Най-много те са съсредоточени в общините Бяла и Ценово, минимум има в Борово, а в Сливо поле въобще липсват. В частните стопанства се правят четирикратни инспекции.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР