Екип от лекари спаси живота на млад пациент, който постъпил

...
</TD
>Екип от лекари спаси живота на млад пациент, който постъпил
Коментари Харесай

За негов късмет гнойта е тръгнала  не към мозъка, а към кожата

Екип от лекари избави живота на млад пациент, който постъпил в клиника по уши нос и гърло в Пловдив с мозъчен цирей и действителна заплаха за живота. Операцията е осъществена от началникът на Клиниката проф. доктор Илия Йовчев и доцент доктор Димитър Пазарджиклиев. 

Заболяването е могло да докара до прекъсване на дишането и сърдечната активност на младия мъж. 

Пациентът е бил опериран преди две години в университетска болница в Англия, където също постъпва с мозъчен цирей. След осъществена интервенция там и след 8-седмично лекуване с антибиотици, той напуща страната. Две години по-късно постъпва в болничното заведение в Пловдив с главоболие, отичане на лявата околоушна област и клепнало ухо. За негов шанс гнойта е тръгнала  не към мозъка, а към кожата, само че се е образувал огромен цирей. 

" Две години тази хронична зараза е тлеела и избила. Този път не към черепа, а зад ухото. Когато ние отваряме ухото, виждаме, че това заболяване стои в него. То не е отстранено изцяло, какъвто е протоколът за лекуване ", заяви проф. доктор Илия Йовчев. 

Той разясни, че това заболяване има свойството да разрушава костта, както кариесът при зъбите. 

" Понеже сред междинното ухо и базата на черепа има милиметри, съществувала е действителна заплаха инфекцията да отиде в мозъка ", споделя още проф. Йовчев.

" Тук се касае за хронично инфектиране на междинното ухо, което е довело до затруднение. Това нещо наложително се оперира и задачата на интервенцията е да бъде отстранено изцяло болестта, сходно на туморите. В случая не се касае за израстък, само че защото става въпрос за животозастрашаващо затруднение, доста значимо беше да се в профил изцяло ", описа доцент доктор Димитър Пазарджиклиев. 

Според него пропускът в Англия е бил, че не е отстранено първичното огнище и не е проследено положението на пациента.

" Сега съм добре, ухото ми също. Нямам болежка и съм признателен на лекарите ", споделя младият пациент, който през днешния ден беше изписан сполучливо. 

Лекарите поучават при всяка една болежка в ухото, хората да вземат ограничения. В днешно време има мощни антибиотици, които предотвратяват затруднения, само че постоянно има риск инфекцията да проникне в мозъчните структури и затова предлагат консултация със експерт.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР