Ежемесечните обходи на адресите на деца и ученици в задължителна

...
</TD
>Ежемесечните обходи на адресите на деца и ученици в задължителна
Коментари Харесай

От началото на учебната година: 57 деца и ученици са върнати в образователната система в Русенско

Ежемесечните обходи на адресите на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, които не са обхванати в просветителната система, не престават и през този януари в Русенско, осведоми Областна администрация - Русе.

Това стана ясно от извършена среща на Областния координационен център (ОКЦ) за осъществяване на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане, включване и попречване на отпадането от просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст с присъединяване на представители на всички институции, ангажирани в осъществяването на дейностите от Механизма за обсег. Сред тях бяха и представители на Областна администрация – Русе.

Припомняме, че все още в Русенско работят 31 екипа с близо 400 души, като предпочитано се подхващат ограничения по отношение на деца и възпитаници, които не са записани в детска градина или в първи клас или които са посещавали учебно заведение или детска градина през миналата година, само че не са записани през актуалната. По данни на началника на Регионалното ръководство на образованието доктор Росица Георгиева Русенска област е на едно от челните места по обгръщане и включване в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст и през актуалната образователна година в страната.

В интервала от август до декември 2023 година в детски градини и учебни заведения са записани 57 деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст, а други 13 са преместени в друга просветителна институция. Извършените визити на адрес са над 1100. Същевременно за същия интервал незаписаните са 44. Това значи, че за последните 7 години се следи спад от близо 10 пъти по този индикатор. За съпоставяне през 2017 година незаписаните деца и възпитаници са били 422.

За страдание обаче през последните няколко години се следи растеж на отпадналите и напусналите страната дружно със своите фамилии. Отпадналите от просветителната система към ноември 2023 са 105, а през 2020 са били с 41 по-малко или общо 64. Броят на децата и учениците, отпътували за чужбина, през последните 3 години се е нараснал с малко над 16%. В момента зад граница се намират 4517 възпитаници от русенско до 16-годишна възраст, като 1371 от тях са възраст сред 5 и 7 години.

Според регионалния шеф Данаил Ковачев сред членовете на екипите за обсег е осъществена доста добра съгласуваност. За децата и учениците, които са записани в детски градини или учебни заведения в следствие от активността на екипите за обсег, са избрани ограничения, които се ползват взаимно от работещите по Механизма институции, тъй че да се реализира сложен метод от интервенции. Предприети са ограничения за оказване на обща и спомагателна поддръжка в сходство с държавния учебен стандарт за приобщаващо обучение.

Осъществява се систематична работа със фамилиите на тези деца и възпитаници. В дейностите по Механизма за обсег интензивно се включват и работещите в учебните заведения или към общините посредници, които дейно спомагат в работата със фамилиите на отпадналите или застрашените от отпадане деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст.

Проблем за района обаче продължава да е миграцията на цели фамилии в чужбина, както и децата и учениците, които заради разнообразни аргументи не посещават образователни заведения. Сред аргументите за това са най-много неналичието на ангажираност и поддръжка от страна на фамилията, невисок учебен и обществен статус на родителите и други, което постанова да се търсят способи за предприемане на още по-ефективни дейности за оптимално обгръщане, задържане и приобщаване в просветителната система на децата и учениците от района.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР