Еднометров распер уловиха във водите на река Дунав двама приятели

...
</TD
>Еднометров распер уловиха във водите на река Дунав двама приятели
Коментари Харесай

Двама рибари уловиха трофейна риба

Еднометров распер уловиха във водите на река Дунав двама другари риболовци. Екшънът се разиграва край русенското село Пиргово, като тежката борба сред риба и хора завършва с победа на рибарите.

Двамата сътрудници от Русе Валентин Борисов (38 г.) и четири години по-младият от него Светломир Камбуров (34 г.) преследват на спининг сложните дунавски распери. Към 19,30 ч вечерта на въдицата на Валентин налетява доста огромен распер, какъвто до момента не са хващали. Последва гневна опозиция, само че куката устоя на всички тествания и расперът е докаран в плитчините до брега, където е защипан с грипер (вид щипка за риба), написа.

Когато рибата към този момент е на сушата, въдичарите мерят внушителните за типа й размери - тегло от 5,4 кг и близо метър дължина. Истински трофей, както регистрират опитните риболовци.

Валентин Борисов е с къс стаж в спининговия лов на риба. Едва от предходната година се възпламенява, и то най-много поради опцията да излиза дружно с по-опитния си сътрудник Светломир. В случая го е спохожда шансът на начинаещия, а той въпреки всичко се оправя съвършено в сериозните обстановки.

Трофейният распер атакува изкуствена стръв самурай, ръчна направа на Майстор Веско, прочут в локалните риболовен среди като Бай Вес. Ползвана е общоприета спинингова въдица с дължина 2,40 м, прецизират експертно от НЛРС " Съюз на ловците и рибарите в България ".

Расперът е една от най-трудните за улавяне риби, само че тъкмо в този ден водите на Дунав са били мътни и по този начин риболовците са съумели да го примамят.

Рибата е наричана още харамия (Aspius aspius) и е тип лъчеперка от семейство шаранови. Видът не е заплашен от изгубване и по тази причина може да се лови.

Разпространен е в съвсем цяла Европа, както и в източните елементи на Азия. На дължина расперът доближава оптимално до 1,2 метра, а тежестта му е най-вече 9 кг. Продължителността на живот на този тип риба е към 11 години.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР