Една от най-големите емблеми на Пловдив, ако не и най-голямата

...
</TD
>Една от най-големите емблеми на Пловдив, ако не и най-голямата
Коментари Харесай

Единствен в България, емблема на Пловдив, при откриването си е бил доста различен от това, което виждаме днес

Една от най-големите емблеми на Пловдив, в случай че не и най-голямата - Античният спектакъл не постоянно е изглеждал по този начин, както през днешния ден се привикнали да го виждаме. Във фейсбук страницата “Акция фото Пловдивъ " са оповестени фотоси от 1975 година, когато към момента са редили камъните при разкриването му, видя Plovdiv24.bg.

Античният спектакъл на Филипополис е измежду най-добре непокътнатите антични театри в света и измежду главните туристически атракции на Пловдив.

Разкрит при археологически разкопки от 1968 до 1979 година от Археологическия музей Пловдив. Разположен е сред Джамбаз тепе и Таксим тепе. Обявен е за археологически монумент в брой. 6 на Държавен вестник от 1995 година

Реставрацията на римския спектакъл в Пловдив е приета за едно от най-хубавите достижения на българската консервационна школа. 

По време на археологическо изследване през 2016 година бе открит и разчетен надпис върху фундамент за скулптура, отнасящ се за Тит Флавий Котис – потомък на тракийската царска династия, три пъти първожрец на провинция Тракия, правосъден представител на метрополията (град Филипопол) и отговорник за градежите. Според новооткрития надпис, театърът е издигнат при император Домициан. Това потвърждава, че Античният спектакъл в Пловдив е с един век по-стар и е издигнат през 90-те години на 1-ви век след Христа, а не както смятаха историците до момента, че това е станало по времето на римския император Марк Улпий Траян през втори век.

Театърът на Филипопол бил издигнат по остарялата гръцка мода, сред два от хълмовете на акропола. По това време римляните към този момент били изобретили арката, архитектурен пробив, който направил допустимо построяването на мегасгради като Колизея в Рим. Но този способ бил прекомерно безценен. 

Жителите на Филипопол предпочели по-евтиния вид. Вместо да пилеят пари за многоетажна постройка с колонади, те разположили кавеата (полукръглата част на театъра със седалките) на скатовете на хълмовете.

Великолепният аспект към Тракийската котловина и околните Родопи бил бонус.

В края на IV в. театърът изгорен до основи и бил зарязан.

През идващите епохи античният спектакъл бил напълно застроен с къщи, и  съществуването му било забравено.

Театърът бил преоткрит, разкопан и реставриран през 1968-1984 година, като в процеса били разрушени няколко по-късни здания. Днес тази величествена конструкция, единствената напълно непокътната и реконструирана в България, е една от главните атракции на Пловдив. Театърът продължава да служи като място на културни събития – от метъл и фолклорни концерти до оперни постановки.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР