Единайсетокласникът от МГ Баба Тонка Георги Иванов стана първи на

...
</TD
>Единайсетокласникът от МГ Баба Тонка Георги Иванов стана първи на
Коментари Харесай

Георги Георгиев към ученици: Родолюбието е най-сериозният гарант за просперитета на нашата държава

Единайсетокласникът от МГ " Баба Тонка " Георги Иванов стана първи на районното равнище в Националния исторически конкурс " Наследник съм на... ", оповестиха от ОА-Русе .

Инициативата е отдадена на 110-ата годишнина от Балканските войни и тя бе проведена от Министерството на защитата и Централно военно окръжие взаимно с Министерството на образованието и науката, Регионалните ръководства на образованието /РУО/ и Съюза на ветераните от войните на България.

Ученикът бе отличен поради своето проучване, отдадено на родът Маджункови в Балканската война. Интересен факт е, че неговият прапрадядо Велико Маджунков, който е взел участие на Одринския фронт на спора. Георги Иванов получи и специфична премия от заместител регионалния шеф Георги Георгиев, който беше измежду гостите на днешната гала, която се организира в постройката на Военното окръжие в крайдунавския град.

Заместник регионалният шеф подари на Георги Иванов имитация на револвер от епохата на Балканските войни.

" Участието Ви в този конкурс показва освен обичта ви към историята, то Ви дава скъпи познания и умения, които в бъдеще ще са ви нужни, с цел да можете сами да анализирате и оценявате събитията и следствията от тях. Това Ви прави по-осведомени и сериозно мислещи жители, способни да се справите с провокациите на съвремието и най-много да отстоявате историческата реалност ", сподели Георгиев в обръщението си към наградените участници.

Той поздрави спечелилите в състезанието за пристрастеността им към историята и ги прикани да не стопират да четат и опознават предишното си. 

" Убеден съм, че точно това е ключът към нашето бъдещо благоденствие. Пазете българското в сърцата си, съхранете националната ни памет и бъдете патриоти. Родолюбието е най-сериозният поръчител за просперитета на страната ни ", добави още той.

На второ място се класираха братята Георг Димитров и Радосвет Димитров. Георг Димитров учи в 11 клас на Средното учебно заведение за европейски езици " Св. Консатнтин-Кирил Философ ", а Радосвет Димитров е деветокласник в Професионалната гимназия по стопанска система и ръководство " Елиас Канети ".

Двамата са работили върху тематиката " Ездачът при предниците Хубанъ Христовъ ". Третото място бе отредено за описа " Наследник на времето “ на Виктория Димитрова, която също е единайсетокласничка в Средното учебно заведение за европейски езици " Св. Консатнтин-Кирил Философ “. Неин съветник е бил старши учителят по история и цивилизация в същото учебно заведение Георги Симеонов.

Творбите на учениците бяха оценени от четиричленно жури с ръководител началникът на Военното окръжие в града полковник Васил Петров. Членове на журито бяха старши специалистът по публични науки, гражданско обучение и вяра в РУО Петя Лазарова Димитрова; Николай Чакъров, който е основен преподавател по история и цивилизация в СУПНЕ " Фридрих Шилер “; Кремена Чакърова, която е старши преподавател по български език и литература в ОУ " Отец Паисий “, гр. Русе, както и ръководителят на Областния съвет на Съюза на ветераните от войните на България Вили Икономов.

" Благодаря Ви, че дадохте опция на учениците от района да се допрян до действителните исторически събития, до златните букви на военния ни летопис, да опознаят по-добре предишното на родния си край и да осъзнаят ролята на предците си в сбъдването на стремежите ни за независимост и национална целокупност. Нека не забравяме, че признанието към героите ни, към достолепието и безрезервното мъжество на българите, обрекли се на Отечеството, изисква да бъдем виновни с постъпките си при основаването на нашето на следващия ден ", сподели заместител регионалният шеф на журито.

Всички награди на спечелилите бяха връчени от заместник-началника на Военното окръжие подполковник Росен Михайлов, който съобщи, че присъединяване на България в Балканските войни през 1912 - 1913 година е естественото продължение на националноосвободителните битки от XIX в. и показва непоколебимия и ослепителен блян на народа към независимост и обединяване.

" Славните победи на Българската войска остават вечно записани в страниците на героичния ни боен летопис, а изводите и поуките и до през днешния ден вълнуват историци, откриватели и журналисти, тъй като оценените уроци са по-ценни от всяка победа ", добави подполковник Росен Михайлов. На събитието участва и майор Мариета Христова, която е шеф на бранш във Военното окръжие, както и специалисти от ведомството.

Петя Лазарова от РУО насочи зов към учениците да пазят България в сърцата си и да обичат историята. Също по този начин тя благодари както на учениците, че са взели участие в състезанието, по този начин и на учителите, които са ги подкрепили.

Отличените получиха грамоти и книги, обезпечени от Министерството на защитата и Регионалното ръководство на образованието. По време на събитието стана ясно, че творбата на Георги Иванов от МГ " Баба Тонка " е отличено в топ 10 на всички участници от цялата страна. Награждаването се чака да се състои до края на месеца на публична гала в София.

Не инцидентно награждаването се организира на днешната дата. На 13 март (26 март по нов стил) 1913 година, преди тъкмо 111 години, българите правят един от най-великите военни подвизи в новата ни история – под командването на генералите Никола Иванов и Георги Вазов, брат на великия български публицист Иван Вазов, Българската войска завладява Одринската цитадела, до тогава считана за непревземаема.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР