е роден на 8 април 1988 г. По професия

...
</TD
> е роден на 8 април 1988 г. По професия
Коментари Харесай

Ангел Георгиев, Възраждане: Нашата философия е да се мисли в перспектива и визионерски, а не на парче

е роден на 8 април 1988 година По специалност е правист. Владее британски език. Народен представител от 47-то, 48-то и 49-то Народно заседание. Член на Комисията по просвета и медии и на Комисията по външна политика.

Един от учредителите на “Възраждане " и член на Организационния съвет, както и регионален координатор на “Възраждане " за областите Пловдив и Смолян. 

Кандидат за кмет на Пловдив и лидер на листата на Политическа партия " Възраждане ", бюлетина номер 42.

- Г-н Георгиев, за какво решихте да се впуснете в акцията за кмет на Пловдив?

- Защото виждам извънредно доста нерешени проблеми и по-лошото – не виждам предпочитание за решение на тези проблеми от страна на ръководещите досега. Като цяло, считам, че главният проблем на нашето общество е точно, че огромна част от хората са обезверени и, нагледно казано, не виждат светлина в тунела. Голяма част от нашето общество счита, че всичко си върви по този начин и надали не това е като даденост в България и няма по какъв начин да имаме едно по-добро и по-светло бъдеще.

Точно това ме стимулира – тъй като считам, че голяма част от проблемите имат решение, само че то изисква политическа воля, кураж и, несъмнено, желанието да не се влиза в никакви корупционни схеми. Да се отстояват политическите позиции, а не да имаме обединения, които да имат през днешния ден една позиция, на следващия ден – друга, вдругиден – трета, които влизат в безпринципни обединения и т. н. Точно това нас ни стимулира да създадем " Възраждане “, да стъпим на политическата сцена и да покажем, че това, което приказваме, може да бъде в цялостен синхрон с това, което вършим. Да, може избран човек, жител да не ни харесва, да не споделя нашите възгледи, само че ние не предаваме гласоподавателите си и това, което сме говорили преди да влезем в Народното събрание, това, което приказваме и вършим вътре в Народното събрание, надлежно – преди акция, по време на акция ще бъде по същия метод и, когато жителите ни гласоподават доверие да управляваме локалната власт, без значение в коя община.

- Кои проблеми откроявате като най-драстични, най-важни, най-спешни на община Пловдив, които би трябвало да бъдат решени и, надлежно, какво решение оферирате?

- Първият най-сериозен проблем е корупцията, както споделих. Трябва хората, които бъдат излъчени, да са хора с морал и хора с готовност. Вместо да се облажат, нагледно казано, от корупцията, да се борят против нея. Това е доста сериозен недостатък на българските политически обединения и считам, че " Възраждане “ безусловно е един ледоразбивач, който ще разбие корупцията в този й вид, в който я имаме.

Проблемите, които имаме, са доста, всички ги виждаме. Градът е трансфорат в съвременен лабиринт, голяма част от него е разкопана, завършек на ремонтните действия не се вижда, прогрес не се вижда, което е по-лошото. Наблюдаваме по какъв начин техниката бездейства, служащи постоянно няма или в случай че има, те също не правят кой знае какъв брой интензивни действия.

Няма задоволително места в яслите и детските градини. Ние сме заложили изрично градеж на нови ясли и детски градини във всички региони на града. Това е едно от нещата, за които ще се борим. Смятаме, че когато средствата се изразходват вярно, без да има корупция, нещата ще се случат. В момента има средства за детска градина и за корупция. Когато няма корупция, ще имаме две детски градини.

- Вместо една – две детски градини.

- Точно по този начин. Може и три, според от съответния случай.

Отделно, имаме един транспортен безпорядък, който безусловно тероризира жителите на Пловдив всеки ден, всеки час, всяка минута. Придвижването е просто кошмарно. Особено сериозен е казусът в регион " Южен “, а още по-сериозен би станал, в случай че се затвори Бетонният мост, за което сме изрично срещу.

Имаме необятна стратегия, що се касае до превоза.

На първо място да стартира с градския превоз. Категорично сме заложили той да обгръща прилежащите села, които са квартали на Пловдив. Те сега нямат съответна съгласуваност с Пловдив, хората се постанова да употребяват персоналните си коли и в допълнение да натоварват трафика. Като бъдат пуснат нови линии по положителния образец с Катуница, значително ще бъде обезпечена по-добра съгласуваност на хората най-много от общините " Марица “ и " Родопи “.

Предвиждаме цялостна проверка на градския превоз. Контрол дали договорите се съблюдават. В момента съвсем за всичко в община Пловдив липсва надзор. Една четвърт от рейсовете действаха с неработещи климатици в най-големите горещини и нямаше никакъв надзор, никакви наказания, никакви ограничения. Това е една порочна процедура, която би трябвало да спре и ние ще се заемем тъкмо с това.

Освен нови линии и цялостна проверка на градския превоз, би трябвало да има повече рейсове по същите линии, тъй като сегашните са незадоволителни.

Искаме да приключим и вътрешния кръг на града, и външния. Т.е. нов лъч на Околовръстното шосе и неговото разширение, тъй като потенциалът му сега е извънредно непълен. Предвиждаме там, където е допустимо, реверсивни ленти за придвижване – една добра процедура, която считаме, че би трябвало да бъде приложена в Пловдив.

Околовръстното, по образеца на София, би трябвало да бъде освободено от винетни такси. Не считаме, че жителите би трябвало да заплащат, с цел да се придвижват от един квартал до различен.

- Първо би трябвало да приключим Околовръстното, господин Георгиев, тъй като има нов план за уголемение от Асеновградско до Пазарджишко шосе.

- Разбира се, че би трябвало да го приключим. Не пречи обаче да бъдат подхванати дейности преди този момент, несъмнено, в съгласуваност с централната власт, която също не е задоволително дейна по въпроса. Ние сме поставяли и въпроса за мантинелите на Околовръстното, които стесняват използваемия сектор за придвижване. Беше ни дадено, че въпросът ще се прегледа, само че в последна сметка нищо не се случи.

Точно това е порочният модел в българската политика – доста обещания, само че малко дейности. Ние желаеме да създадем противоположното – повече дейности и по-малко обещания.

За превоза - предвиждаме създаване, където е допустимо, на кръстовища на две равнища, като се стартира от периферията на града към центъра. Има голям брой сектори, на които има крещяща потребност, да вземем за пример продължението от бул. " България “ към Пазарджишко шосе на кръговото несъмнено има потребност от такова кръстовище на две равнища, което ще отпуши трафика. В най-натовареното време сега има по няколко километра опашка от коли, които не могат да се придвижат съответно.

От центъра на града към периферията предвиждаме създаване на многоетажни общински паркинги, за които от доста време се приказва, само че действително дейности няма. Това може да реши казуса с паркирането, който е най-остър в центъра, само че не пощадява и по-атрактивните квартали.

Общо взето, Пловдив страда от доста време от тези проблеми и, в случай че през днешния ден потърсим решение, на следващия ден може да не сме решили въпроса, само че най-малко да извървим отчасти някакви стъпки към неговото решение, с цел да може след време да го преодолеем. Десетилетия се приказва за едни и същи проблеми, само че нищо не се стига до тяхното решение.

Транспортът е обвързван с чистотата на въздуха. Много се приказва за електрически рейсове, пък в същото време наблюдаме, изключително зимните месеци най-много по гетата се горят всевъзможни отпадъци, в това число автомобилни гуми. Това е процедура, която би трябвало да спре и още веднъж тук акцентирам на контрола – просто общината би трябвало да упражни надзор, а не след това още веднъж да бъдем глобявани за замърсен въздух. Какъв е смисълът от електрически рейсове като в съседство до тях се изгарят безусловно неконтролируемо всевъзможни типове отпадъци? Това замърсява въздуха, само че надзор няма.

Предвиждаме и по-често миене на улиците, тъй като виждаме сега с множеството поправки е безусловно разумно запрашеността да е огромна.

- За да приключим тематиката за превоза – какво предвиждате за " синята зона “? В изтичащия мандат стартира наклонност за увеличение обсега на " синята зона “, а вашето предложение какво е?

- Нашето предложение е по-различно. Ние предлагаме 20-минутна безвъзмездна " синя зона “, което е поклон към жителите. Услугата не е задоволително добра за съответното възнаграждение. Аз да вземем за пример съм паркирал на " синя зона “ на дупки безусловно. Най-малко настилката би трябвало да се рехабилитира в избрани сектори.

20-те минути безвъзмездна " синя зона “ не е популизъм, а е средство да имаме по-голямо текучество. Когато един жител може за 20 минути да си свърши уговорката и да освободи мястото, подтикван от това, че няма да заплаща, той ще го направи. А сега той ще си заплати 2 лв. и може да остане на същото място даже и да няма нужда да седи там. Тази мярка предлагаме, с цел да може най-малко малко да бъде омекотен казусът с паркирането, който е извънредно сериозен.

С паркирането е обвързван и различен сериозен проблем - презастрояването. От една страна е хубаво, че градът се развива. От друга страна обаче това води до редица проблеми. Ние предвиждаме да бъдат обновени строителните правила и да се планува по-голямо разстояние сред постройките. Особено в регион " Южен “ казусът е доста сериозен – знаете за случая с Юбилейния блок или други, в които жителите могат да си подадат ръка от единия до другия блок. Това е нещо, което не трябва да позволяваме като процедура.

Предвиждаме и доста тясна работа с общините " Марица “ и " Родопи “, с цел да може и на тяхна територия да се построяват нови квартали на Пловдив. Философията ни обаче е доста по-различна – първо да се мине целият стадий по планиране, да се знае къде какво би трябвало да има, да се построи цялата инфраструктура, да се пуснат всички връзки – ВиК, ток и по този начин нататък. След това, последният стадий да е построяването на самите жилищни комплекси, като преди този момент се направи и обществената инфраструктура, по този начин, че жителите като се нанесат, да имаме подготвен за живеене квартал. Като образец мога да дам Виена – там действат тъкмо по този метод.

Образно казано – ние не би трябвало да откриваме топлата вода. Трябва да прилагаме положителните практики от света в България и в Пловдив.

- По тематиката за презастрояването и отстоянието сред жилищни здания – това се разрешава от Закона за устройство на територията, тъй че би трябвало да има законодателни промени.

- И законодателни, само че и на локално равнище също, тъй като има формула, по която се пресмята това разстояние. Тя може да бъде направена по-консервативна и по този начин да спрем бъдещи талази от презастрояване. Точно това е нашата концепция – да кажем " До тук! Оттук нататък към този момент би трябвало с по-различна визия да се работи “.

Нашата философия е, че като цяло би трябвало да се мисли в вероятност и визионерски, до момента в който при огромна част от останалите политически обединения следим работа на парче.

Трябва да се обърне внимание на образованието, на опазването на здравето. Наложително е да има нова постройка за Математическата гимназия.

Социалните политики в Пловдив, които са добре застъпени, ние ще работим за това да имаме още по-широк набор от обществени политики. Например, данъчни облекчения за фамилии с три и повече деца е добра процедура, която може да се приложи. Да, Пловдив няма демографски проблем, само че пък може да бъде локомотив, който да изтегли България от демографската злополука.

- Кое е първото нещо, което ще извършите, в случай че станете кмет на Пловдив?

- Първото огромно нещо, което ще направя, е проверка на всички ръководства преди този момент. А първото по-дребно нещо, което бих направил, е унищожаване на една остаряла телефонна кабинка на улица " Скопие “, която е наклонена, рискова за жителите, няма по какъв начин да минават майки с колички и хора с проблеми с напредването.

Така че, ние предвиждаме да мислим и за хората в неравностойно състояние, за това да могат те да се придвижват по-добре, да имат по-добра градска среда, повече рампи, повече скосени тротоари – такива неща, които считаме, че са съществени за всеки цивилизован град.

- Пловдив, както и другите огромни градове, има специфичност – районните кметове също се избират от жителите на съответния регион. Ако станете кмет на Пловдив, по какъв начин бихте работили с районни кметове, които не са от вашата политическа мощ?

- На правилото на разговора. Ще бъде доста потребно да чуем и техните хрумвания. Ще обсъдим всичко, в случай че се постанова – ще подлагаме и на по-сериозно публично разискване. Като цяло ние демонстрираме една доста добра диалогичност и ще работим в полза на жителите. Не мисля, че би имало проблем, в случай че има районни кметове, които не са от нашата политическа групировка, стига, несъмнено, те да желае да работят в услуга на жителите.

- Бюджетите на районните кметове зависят от кмета на общината. Смятате ли, че би трябвало да има децентрализация във финансите?

- Това е по принцип една добра процедура. Сегашното финансово положение на общината, което не е най-хубавото, е мъчно да кажем до каква степен би могла да бъде приложена в най-близко бъдеще. Като цяло е добра процедура и ще помислим за нея, изключително, в случай че имаме по-добър бюджет, да може да се провиснал средства и на районните кметове. Те са хората, които могат да влязат в елементи, тъй като няма по какъв начин кметът на един огромен град като Пловдив да е в детайлите на всяка улица, на всяко пространство, на всеки микрорайон, на всеки жилищен блок, постройка и така нататък Ще разчитаме главно на районните кметове и считаме, че имаме доста добър екип от районни кметове, за които призоваваме жителите да гласоподават своето доверие.

- Какво е вашето обръщение към пловдивчани?

- Ако желаят да сложат завършек на хаоса, който е превзел града, в случай че желаят да спрат корупцията, в случай че желаят да гласоподават доверие на " Възраждане “, ние ще работим за възраждането на Пловдив.

е претендент за кмет на Пловдив и лидер на листата общински съветници от Политическа партия " Възраждане “, бюлетина номер 42.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР