е политик и учен – професор по растителна защита

...
</TD
> е политик и учен – професор по растителна защита
Коментари Харесай

Проф. Христо Бозуков, БСП: Презастрояването води след себе си хаос

е политик и академик – професор по растителна отбрана и лекар по фитопатология в региона на селското стопанство и растениевъдството.

Министър на земеделието храните и горите в петото, шестото и седмото служебни държавни управления на България – от януари 2017 година до 4 май 2017 година в служебното държавно управление на Огнян Герджиков, от 12 май 2021 година до 16 септември 2021 година в служебното държавно управление на, от 17 септември 2021 година до 13 декември 2021 година във второто служебно държавно управление на.

Роден е на 14 януари 1960 година Завършва висшето си обучение през 1985 година в Аграрния университет в Пловдив със компетентност " Инженер-агроном по отбрана на растенията и почвата “ и специализация – " Растителнозащитни технологии при полските култури “. През 1999 година пази научна и просветителна степен " лекар по фитопатология “, а от 2003 година му е присъдено от ВАК научно звание " Старши теоретичен помощник втора степен “ (доцент) по научна компетентност " Растителна отбрана “.

От 19 ноември 2014 година е назначен на академичната служба " професор “. От 2002 година насам е заемал длъжностите началник отдел " Агротехника и растителна отбрана “, основен секретар, ръководител на Научния съвет и шеф в Институт по тютюна и тютюневите произведения, Пловдив. От 2013 до 2015 година е ръководител на Селскостопанската академия. Председател е на Управителния съвет на ФНТССЗ-Пловдив, член на УС на ФНТССЗ-София и член на Съюза на учените в България.

Семеен, с едно дете.

Професор е претендент за кмет на регион " Южен “ на коалиция " Българска социалистическа партия за България “ с номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 110 в листата за новия Общински съвет.

- Проф. Бозуков, за какво решихте да се кандидатирате за кмет на регион " Южен “? Това е един от най-трудните региони в града?

- Аз съм четвърто потомство пловдивчанин, обичам града си и постоянно ми е било болно, че сякаш не случваме на управленци в нашия град. Затова, когато ме поканиха да вземам участие в акцията за локалните избори, взех решение да приема. Аз съм постигнал върха в кариерата си и за мен това е предизвикателство и, в случай че имам опция да направя нещо за града си, ще бъда доста благополучен.

Като кореняк пловдивчанин, съм осведомен с много от проблемите на Пловдив. Много от тях са ме дразнили и съм се чудил за какво се позволява един подобен остарял и хубав град като родния ми град Пловдив да е в такова положение. Затова взех решение, че с това, което ми разрешават знанията, силите и опциите да дам своя принос нещата доколкото е допустимо да се подобрят.

- Какви качества са нужни за един кмет, даже на регион, с цел да може да ръководи сполучливо тази административна единица?

- Да е упорит, да е предприемчив, да не е подкупен и да е честен. Мисля, че в случай че съчетава тези качества, ще се оправи сполучливо.

- А считате ли, че Вие имате тези качества?

- Не мога да давам оценка за себе си, хората би трябвало да кажат. Мога обаче да кажа, че до момента никой не ме е упреквал в корупция, порочност или неамбициозност и неинициативност.

Аз съм подобен човек, че, когато се захвана с нещо, не го занемарявам по средата на пътя, не го запращам. Когато бях министър на земеделието доста пъти ми е било тежко. След последния, третия мандат, се снабдих с диабет. Затова отхвърлих четвърти мандат и умишлено не пожелах да се занимавам с държавно ръководство.

- Смятате ли, че ще ви бъде мъчно, защото земеделието е характерна област и е много по-различно от административното ръководство на един регион?

- Смятам, че е по-трудно да се занимаваш с световна политика, на държавно равнище, в сравнение с с локална. Като ръководител на Селскостопанска академия и като министър съм се потвърдил като админ и началник. Разликата с локалната политика е, че при нея има повече човешки ориси, повече битови проблеми, които би трябвало да се вземат решение. Но, в случай че един човек има предпочитание и настройката да се оправи, в случай че е доброжелателен и с откровено предпочитание да помогне на другите, би могъл да даде всичко от себе си, с цел да помогне на хората.

- Всички знаем за проблемите с инфраструктурата в най-многолюдния регион. Имате ли оферти за решаването им?

- Решения има доста, само че също по този начин има и доста спънки. Аз съм си сложил някои цели и задания. В моята кариера съм се стремял да не си поставям неизпълними цели, тъй като не обичам да давам напразни обещания. Затова, в случай че някой чака от мен чудеса от първия ден, ще остане отчаян. Но това, което поема като ангажимент, ще направя всичко допустимо и всичко по силите си да го извърша.

Например презастрояването. То е особено освен за регион " Южен “, само че там сякаш е най-очевидно, тъй като това е най-многолюдният регион в Пловдив, мисля, че към този момент е над 100 000 поданици. Това безредно и неконтролирано застрояване и презастрояване води след себе си и доста други проблеми – безпорядък, замърсяване, недобра инфраструктура, някои от улиците даже нямат тротоари. В кварталите " Остромила “ и " Беломорски “ съвсем липсва инфраструктура, дори канализацията не е наред и се чака колекторът, който в този момент се построява, да поеме противоположните води. Няма и задоволително озеленяване. Това са първите неща, които би трябвало да се огледат. Трябва да се направи действителна преценка на законосъобразността на строителството, да се контролира и да се сложи някакъв ред.

Знаете, че Българската социалистическа партия се гордее със обществената си стратегия и обществените потребности на хората на нас са ни близки. С това разгръщане на региона към този момент поражда нуждата и от нови детски заведения. В момента има 18 детски заведения, от които единствено три ясли. Смятам, че е належащо да бъдат издигнати още една или две детски ясли. Освен това би трябвало да се намерения за детски заведения и в новите региони, а поради увеличението на популацията в региона явно е, че ще има потребност и от нови учебни заведения.

Грижата за възрастните хора е неизменима част от обществената ни стратегия. Смятаме, че би трябвало да се усъвършенства обществения патронаж и да се усъвършенства програмата за персоналните асистенти, с цел да могат всички нуждаещи се да получават тези грижи. Важно е да се обезпечи налична витална среда за хора в неравностойно състояние. На основните пътни артерии, където има максимален поток пешеходци, би трябвало да се реновират тротоарите, тъй като корените на дърветата са надигнали плочките.

И не на последно място – би трябвало да се намерения и за културния отдих на популацията.

- Бившето кино " Тракия “ от дълго време не е кино. Дали не би трябвало да се намерения за един подобен огромен културен дом?

-  Да, в действителност има потребност от културен дом. Преди няколко дни бях на обиколка в региона. Тръгнахме от Събота пазара и минахме около читалище " Христо Ботев “. Бях учуден - то се разрушава, покрито е с графити, дограмата се лющи. Това читалище би трябвало да бъде изцяло реновирано, с топлоизолация, да се смени дограмата и да се обнови интериора. То е доста комфортно да стане културен дом и там да се развиват разнообразни действия.

- Бяхте и на ул. " Даме Груев “. Какво споделиха с Вас жителите?

- Хората са обезпокоени от обстоятелството, че е затруднено напредването им даже като пешеходци – разкопани улици, няма тротоари. В момента с тези едновременни поправки регионът е като окупирана територия, като цитадела под окупация.

За благополучие успяхме, с напъните на всички политически сили, в това число с решението на Общинския съвет, да извоюваме да се отсрочи ремонта на Бетонния мост до момента в който не се открие някой от другите пробиви " Модър – Царевец “ или този под централна гара. Подлезът под гарата несъмнено още няколко години няма да бъде пуснат, само че " Модър – Царевец “ би могъл да се пусне, в случай че не до края на годината, то при започване на идната.

По отношение на " Даме Груев “ - под натиска на жителите се форсира улицата да се пусне преди изборите. Аз обаче се притеснявам, че ще се наложи там да се прави ремонт на ремонта.

- Защо, какво се случва?

- Случайно бях очевидец на диалог сред служащи там, че шахтите не били на обикновено равнище, а малко по-високо и щели да ги оправят в следствие. Т.е. отново ще се рови. Това по никакъв начин не е добре съгласно мен. Но с такова форсиране постоянно има пропуски и заплаха от ново разкопаване. Дано не се случи.

- Нека напомним, че вие бяхте личността, която внесе в деловодството на община Пловдив протестно писмо и искане да не се затваря Бетонния мост. Смятате ли, че на държавно равнище ще вземат под внимание мнението на жителите и на политическите сили?

- Силно се надявам на разсъдъка на ръководещите и считам, че ще се съобразят с настояванията на хората, тъй като всички работим за жителите.

- Как си представяте регион " Южен “ след 4 години? Как го виждате – какъв ще бъде?

- Ще бъде най-малко малко по-добър от в този момент. Булевард " Александър Стамболийски “ ще е с две платна, а " Коматевско шосе " разширено. Транспортният поток през квартал " Коматево “ ще бъде отбит от центъра, защото в този момент основава доста паники, неудобства и заплаха за хората. Трафикът ще бъде изведен от северната част на квартала.

Тротоарите и улиците ще бъдат ремонтирани. И най-важното – основните улици ще се мият, с цел да няма такова запрашаване на въздуха.

Аз имам и упоритостта да можем да спомагаме на колкото се може повече публични здания да бъдат санирани и да се инсталират фотоволтаици.

Озеленяването е значим детайл от градската среда, а при обиколките в региона виждам, че се поставят грижи единствено за огромните паркове, а междублоковите пространства са изоставени, със счупени и рискови детски уреди. И там ще има смяна.

- Проф. Бозуков, по какъв начин ще работите с кмета на огромна община, в случай че е от друга, друга политическа групировка?

- Аз съм човек, който не е конфликтен. Познавам доста от претендентите за градската и районните администрации. Мисля, че без значение от това дали кметът на града е от друга политическа групировка, ще намерим общи думи, тъй като ще работим за жителите на Пловдив, а не за съответната политическа групировка, от която сме излъчени. А и не трябва хората да бъдат делени.

- Една от особеностите на огромните градове е, че районните кметове се избират, само че бюджетът на районната администрация зависи от огромната община. Смятате ли, че би трябвало да има някакъв тип децентрализация, да има по-голяма самостоятелност?

- Децентрализация би било добре да има, всички се борят за нея. Това обаче може да стане единствено със законодателни промени, ние не можем да го наложим.

Районните кметове имат известна финансова самостоятелност и, в случай че са задоволително инициативни, могат да получават в допълнение средства от разнообразни европейски и национални стратегии. Ако могат да обосноват значимостта на своите планове пред кмета на града, мисля че той няма да откаже да спомага за реализирането им, тъй като този актив ще се написа и за него.  

- Какво е посланието ви към пловдивчани?

- Посланието ми към пловдивчани е да отидат и да гласоподават. Това е тяхно демократично право и опция да се намесят в ръководството на града.

Цялото изявление гледайте в прикаченото видео!

Проф. е претендент за кмет на регион " Южен " от коалиция " Българска социалистическа партия за България ", номер 1 в интегралната бюлетина и преференция 110 в листата за Общински съвет.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР