е подписан два месеца преди да предаде поста. Със

...
</TD
> е подписан два месеца преди да предаде поста. Със
Коментари Харесай

Общината плаща още милиони за боклука след договор с фирма на баща на общински съветник

е подписан два месеца преди да съобщи поста. Със съглашение от 20 септември кметът е вдигнал със 70% парите за депонирането на отпадъците в екозавода в Шишманци.

Допълнителното съглашение с  " Консорциум екологичен цех ", с представителя на консорциума Стоян Гидиков, е било прикрито от обществеността, като за него няма публична информация или решение на Общинския съвет.

Plovdiv24.bg разполага със съглашението, съгласно което от 1 януари 2024 година Община Пловдив ще заплаща по 50,31 лв., вместо досегашните 29,29 лв. за депонирането и обработката на звук боклук в депото в Шишманци. За година от Пловдив се изпращат 130 000 тона боклук, което в безспорна стойност е над 6 млн. лв. на година.

" Консорциум екологичен цех " има контракт за депото за още 10 години след извършената социална поръчка през 2003 година. Тогава против 42 млн. лв., от които 32 млн. лв. от страната, се строи и заводът, както и депото за боклуци.  През 2022 година бяха дадени още 8,5 млн. лв. към компанията, с цел да построи третата си клетка, защото първите две са изчерпани.

В претекстовете за повдигането на средствата за депонирането на отпадъците е, че показателят на потребителските цени е 236%, а инфлацията, приравнена за последните 20 години, е 136%. Поради това се постанова и повдигането със 70% на сумата.

Консорциумът се съставлява от юридическото лице " Скок – С " ЕООД с управител  Стоян Гидиков. Едноличен притежател на въпросната компания е Атанас Търев, който е татко на общинския консултант от ЗС " Александър Стамболийски " Кирил Търев. .  Търев е един от претендентите за общински съветници  в коалиция " Съединени за Пловдив ", които са издигнали за кмет.

Атанас Търев е един от  личните на компания " Екоконсулт 2007 ", която е едноличен притежател на капитала на компания " КМД ". Последната обслужва сметосъбирането в Община Пловдив.

Решението за повдигането на сумата е било взето през 10 юли 2023 година по време на Регионалното съдружие за ръководство на отпадъците – " Пловдив ". В него вземат участие 9 кмета на общини в Пловдивска област, които употребяват депото в Шишманци. Въпреки това никой от Община Пловдив не е уведомил за смяната, а защото решението влиза от 1 януари 2024 година, то не е наложително и да минава през Общинския съвет.

Срещу самият цех имаше и неодобрение от жителите на околните села – Шишманци, Белозем и Стряма поради честите пожари, които биваха обгазявани.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР