Два типа са правилата за работа при високи температури. Първата

...
</TD
>Два типа са правилата за работа при високи температури. Първата
Коментари Харесай

Директорът на Инспекцията по труда в Пловдив: Работодателите може да променят началния час на работния ден

" Два вида са разпоредбите за работа при високи температури. Първата част е за работа навън, когато всичко зависи от метеорологичната конюнктура – там е мъчно да се подхващат механически ограничения, по тази причина там се подхващат организационни ограничения. Може да се промени началния час на работния ден – колкото по-рано в светлата част на деня, с цел да се избегне работа в жегата, по този начин и да се обезпечават повече къси почивки, с цел да може човек да почине, в случай че е изложен на директна слънчева светлина, да почива на сянка ". Това сподели Атанас Чернаев, шеф на Инспекция по труда в Пловдив пред NOVA NEWS.

" При всички положения би трябвало да се обезпечи задоволително количество течности, най-много – вода, с цел да се поддържа водния баланс на организма ", изясни той.

Вторият вид работа в жегите визира пространствата, където се работи на закрито. Там има гранични стойности, които задължават работодателя, според от естеството на работа да ги обезпечава.

По думите му в дни с високи температури, като днешния, в затворените пространства оптималните температури би трябвало да са до 33 градуса и то за производства, свързани с софтуерно обособяване на топлота.

Днес е най-горещият ден от началото на лятото. Температурите се чака да надвишават 40 градуса, а в 16 области у нас е разгласен оранжев код за рисково горещо време. В топлото време се ускоряват и инспекциите за спазването на условията за здравословни и безвредни условия на труд. От Главната ревизия по труда ще ревизират дали режимът на работа се преценява с високите температури през лятото. Според закона по време на горещите летни дни работодателят може да облекчи работата на чиновниците си.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР