Два от големите проекти на Община Благоевград трябва да бъдат

...
</TD
>Два от големите проекти на Община Благоевград трябва да бъдат
Коментари Харесай

Пълна бъркотия с два от големите проекти на Община Благоевград

Два от огромните планове на Община Благоевград би трябвало да бъдат приключени до края на март и април, в противоположен случай отпуснати пари за тях ще би трябвало да бъдат върнати. Това стана ясно по време на днешната конференция на кмета, съобщи кореспондент на Blagoevgrad24.bg .

Първият план касае така наречен МУЦ - Междуучилищен център, който се ремонтира по Норвежкия механизъм. 

" Прави се изолираност на цялата постройка, подменя се дограмата и се построява енергийно дейно отопление. Трябва да се слагат и фотоволтаични панели на покрива на постройката. По този план имаме няколко изненади, които излязоха по време на осъществяването. Оказа се, че покрива е в доста тежко положение, безусловно злепоставен, което наложи да се извършат спомагателни работи за замяна на покрива, другояче нямаше по какъв начин фотоволтаичните панели да останат там. Другата изненада, която се случи в последните няколко дни е, че според плана е предвидено само 54 км. м. от външната мазилка да бъдат ремонтирани, което е правено на база на тогавашния оглед. Сега, при замяна на дограмата, се оказа, че съвсем цялата мазилка е подкужушена, което постанова тя да бъде обрушена напълно. Общата площад на фасадата е над 3 000 кв. м. Това ще докара до спомагателни разноски. Обмисляме как да го финансираме ", сподели кметът Байкушев. 

По думите му от петък има мнение на самостоятелен инженер, който споделя, че тази работа е изцяло неизбежна. 

" Иначе ще значи, че сме ремонтирали постройката и сме я оставили без мазилка. В момента мазилката безусловно се срутва. Това значи, че за трети път общината ще би трябвало да дофинансира ремонта на МУЦ, защото още при започване на самия план има съфинансиране, покрива ще ни коства към 250 хиляди лева без Данък добавена стойност, а мазилката ще е към 150 хиляди лева без Данък добавена стойност ", посочи градоначалникът. 

Срокът за осъществяване на плана е края на месец април. 

" Поставени сме в обстановка да нямаме избор – излизат нови разноски, които в случай че не създадем, губим парите по програмата. Налага се да избираме по-малкото зло, а то е планът да върви, което е обвързвано с спомагателни средства, които да разплатим в този момент. Сумите, които би трябвало да разплатим, ни затрудняват доста ", уточни Байкушев. 

Проблеми има и с плана за ремонт на постройката на Камерна опера - Благоевград и читалище " Никола Вапцаров ".

" Финансирането за ремонта на постройката е обезпечено от четири източника: Фонд ФЛАГ, Министерския съвет, по Плана за възобновяване и със лично финансиране. Около 450 хиляди лева загубихме, защото планът не съумя да бъде приключен до края на предходната година. Те ще останат за сметка на общината. Срокът, който гоним сега е обектът да се приключи до 30 март. Заварихме неразбория, 7 реализатори, никаква координация, липса на стратегия за работите и без да се знае кой, по кое време и по какво работи. Ще се опитаме да приключим до 30 март ", добави общинският кмет.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР