Доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на

...
</TD
>Доц. д-р Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на
Коментари Харесай

Бургас ще бъде част от празничната програма по повод 100-годишнината на Богословския факултет на СУ Св. Климент Охридски

Доц. доктор Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет на Софийския университет, и доцент доктор Павел Павлов - зам.-декан по образователна активност на факултета, ще показват две обществени лекции в Центъра за модерно изкуство и библиотека на Бургас. Събитието ще се организира на 13 февруари, понеделник, от 17.30 часа.

Инициативата се организира в навечерието, когато Църквата спомня Успението на св. Константин-Кирил.Затова и обществените лекции обгръщат тематиките " Заветът на св. Константин-Кирил за България “ и " Библията на български език “. Това е първото от поредицата събития, с които морският град ще означи вековния празник на Богословския факултет.

Още през новата образователна година във Филиала на Софийския университет в Бургас ще се приготвят студенти в две посоки – " Религия и теология “ и " Музикално и танцово изкуство “. За първи път тук се разкрива и компетентност " Църковна археология “.

" Цялата 2023 година ще премине под знака на вековния празник на Богословския факултетна СУ " Св. Климент Охридски “ и Филиала на Алма матер в Бургас. От 1923 до ден сегашен той стои като знак на духовното обучение в България. Ние сме щастливи, че сме поколението, което ще означи достойната годишнина. Официалната дата на честването е 10 март, само че през цялата година ще има забавни събития. Това е един прекрасен мотив да се разтворят архивите и да се наблюдава историята на миналото столетие, само че и да поговорим за сегашното и бъдещето. Интересни начинания ще се случат и в Бургас. Ние ще се срещнем с бургазлии броени дни след огромния празник. ", разяснява доцент доктор Ивайло Найденов - декан на Богословския факултет.

На първата среща с бургазлии ще си поговорим за " Заветът на св. Константин-Кирил за България “. Него и брат му св. Методий назоваваме равноапостоли. Просветителското дело на светите братя е толкоз велико, че Църквата ги канонизира като светци, а през днешния ден са признати от всички християни като " настойници на Европа “. Ние, като българи, би трябвало да се грижим за светлата памет на братята. ", показа още доцент доктор Ивайло Найденов.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР