Днес в УХТ пишем история! Надявам се това да е

...
</TD
>Днес в УХТ пишем история! Надявам се това да е
Коментари Харесай

В УХТ Пловдив изнесоха лекция за кафето

" Днес в УХТ пишем история! Надявам се това да е първата стъпка към нашето дълготрайно партньорство! “С тези думи ректорът на Университета по хранителни технологии проф. доктор Пламен Моллов откри срещата с представители на най-старата пекарна за кафе в Италия.

Водещите специалисти от Академия Бонтади – Лука Факинели и Марко Джордани, изнесоха лекция за кафето. Двамата работят в едноименната пекарна, която е основана през 1790 година и е най-старата в Италия. Тя се намира в градчето Роверето, където има и музей на напитката.

Официален посетител на събитието беше Киара Петро - шеф на Италианската организация за търговия и вложения. Откритата лекция се организира с изключителното подпомагане на Ирина Дилкова, мотор на българо-италианските връзки.

" Това е среща на три генерации – моите сътрудници преподаватели и чиновници, студенти от университета и възпитаници от ПГ по туризъм " Проф. Асен Златаров “, които се надявам скоро да посрещнем на прага на УХТ като наши студенти “ – съобщи проф. Моллов.

Лука Факинели, технолог с 40-годишен опит в региона на печенето на кафе, срещна присъстващите с над 200-годишната история на компания Бонтади, както и с тайните на италианското еспресо и по-специално с технологията на тъй наречените " занаятчийско кафе “. В презентацията си той изясни тънкостите на технологията за печене на кафе, желанията на италианците според от региона в който живеят, а също по този начин акцентира, че за Бонтади качеството на кафето е по-важно от количеството.

" Ние се опитваме да развиваме една традиция. “ съобщи Марко Джовани, експерт в технологиите за подготвяне на кафе и кафени питиета. Лекторът описа за методите на подготвяне през вековете и по какъв начин са се променяли усетите на хората през годините. Присъстващите научиха историята на италианския барман - Джовани Гаджия, който през 1938 година патентова кафе машина без пара, възвестявайки модерната еспресо ера.

По-късно инж. Гаджия приспособява професионалната кафе машина за домашно прилагане. Това носи международна известност на марката, с помощта на която всеки може да подготви у дома еспресо по този начин, както го прави бариста в кафетерията.

" За да пиете хубаво кафе са доста значими освен качествения артикул, а и хората, индивидът, който го подготвя ", съобщи Лука Факинели.

Лекторите останаха очаровани от топлия банкет във висшето учебно заведение и от ползотворната полемика, която се организира след презентацията.

Ректорът проф. Моллов връчи почетен плакет на УХТ на госпожа Киара Петро, както и дарове и цветя на останалите посетители.

След презентацията всички присъстващи се любуваха на ароматно италианско кафе.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР