Днес в цялата страна ще се проведе протест: Народ без

...
</TD
>Днес в цялата страна ще се проведе протест: Народ без
Коментари Харесай

Русенци излизат на протест: Народ без култура е народа без бъдеще

Днес в цялата страна ще се организира митинг: Народ без просвета е народ без бъдеще.

В гр. Русе в протестните дейности ще се включат културни дейности от синдикални структури на КТ " Подкрепа " в Държавна опера - гр. Русе. Русе, Държавен спектакъл " Сава Огнянов " - гр. Русе, Общинска Художествена изложба, Държавен списък - гр. Русе и други културни съображения.

Протестните дейности ще се проведат пред Държавна опера – гр. Русе, от 12.00ч. на 06.12.2023г.

След митингите на 1-и ноември 2023 година в народен ефир министърът по финансите дава обещание повишение на бюджета за просвета с 50 %. Няколко дни по-късно това се оказва следващата неистина. Този бюджет е единствено забележимата част от айсберга, в което нашето общество е на път да катастрофира, пишат уредниците.

Години наред ние – създателите от театралните изкуства – работихме, без да протестираме. В резултат на това стигнахме до обстановка, която може да се дефинира само като унизителна. И защото политиците и финансистите имат вяра главно на цифрите, ще приказвам на техническия език: заплати в бранша – доста по-близки до минималните, в сравнение с до междинните за страната. Водени от убеждението, че правото на културата е главно човешко право, както и правото на достолепие, ние заявяваме изрично, че порочният цикъл от несъответстващи политики, свързани със редовно недофинансиране на културата в България, би трябвало неотложно да бъде пресечен. Защото народ без просвета е народ без бъдеще! Основни претенции:

1. Да се ​​предприемат законови промени, с цел да се подсигурява бюджет, нужен за увеличение на всички приходи и хонорари, както е записано в Правителствената стратегия т. 13.2.19.

 2. Осезаемо и стабилно нарастване на бюджета за просвета, с цел да спре унижението, на което са подложени всички, работещи в бранша.

 3. Ясна политика за запазване и развиване на професионалните общински духови оркестри и професионалните общински фолклорни ансамбли и общинските театри. Гарантиран от страната най-малък размер на възнагражденията на работещите в спомените нагоре сформира, реализирани в Браншовите групови трудови контракти Организатори: •Съюз на българските музикални и танцови дейци (СБМТД) •Съюз на артистите в България (САБ) • Национална федерация "  Култура " към КТ " Подкрепа "  •Независима синдикална федерация " Култура " към КНСБ

 

За спомагателна информация за мероприятието в гр. Русе, може да се отбележите към

г-жа Андреана Николова - 0896 815101- солистка в операта.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР