Днес в ДГ Пинокио“ се състоя празникът Пролетно веселие“, в

...
</TD
>Днес в ДГ Пинокио“ се състоя празникът Пролетно веселие“, в
Коментари Харесай

Деца от Русе пресъздават български пролетни обичаи 

Днес в ДГ " Пинокио “ се състоя празникът " Пролетно забавление “, в който се включиха деца от 3 и 4 група на детската градина. Те пресъздадоха обичайните български традиции при отбелязване на пролетните празници Благовец, Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден. Гости на събитието бяха заместник-кметът Енчо Енчев, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и русенският митрополит Наум.

" Да бъдем положителни хора, освен по светли празници, а през цялата година. От нас зависи дали градът ни ще е едно по-хубаво място, с съумели и спокойни хора “, обърна се заместник-кметът към личния състав и възпитаниците на градината. Той им пожела да прекарат щастливо идните великденски празници, заобиколени от най-близките си хора.

Децата пресъздадоха с танци и ритуали идването на пролетта. Нагиздени с пролетни цветя, те пяха и дадоха благословията си за здраве и изобилие. Представен бе и обичаят " кумичене “, който се прави на Лазаровден. Лазарките вършат венци от върбови клончета и ги пускат по реката. Венецът, който излезе най-отпред, носи на собственичката си купата " кумица ". Титлата задължава другите лазарки да я почитат и да търсят препоръките ѝ през цялата година. Момичето, окичено с купата, би трябвало да подготви и празнична софра.

Децата демонстрираха също боядисване на яйца и вързване на гергьовска люлка за здраве.

Празненството приключи с пожелания за религия, вяра и обич в душите.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР