Днес се проведе работна среща, на която бяха направени първи

...
</TD
>Днес се проведе работна среща, на която бяха направени първи
Коментари Харесай

На специална среща в Пловдив обсъдиха действия за борба с престъпления срещу природата

Днес се организира работна среща, на която бяха направени първи стъпки в координацията сред другите институции за предприемане на бързи и ефикасни дейности при случаи на закононарушения срещу природата. Неин основател беше Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) в границите на план " Живот за сокола “ по стратегия LIFE, а хазаин - Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ - Пловдив).

Освен тях участваха представители на новосформирания бранш " Престъпления против околната среда и дивата природа “ при Главна дирекция " Национална полиция “ (ГДНП), на отдел " Охранителна полиция “ при ОДМВР - Пловдив, на Икономическа полиция – Пловдив, на отдел " Здравеопазване на животните “ при Областна дирекция по сигурност на храните и на Регионалната дирекция по горите.

Фокус на срещата беше противодействието на противозаконното потребление на токсини в дивата природа и тяхното нездравословно влияние върху биоразнообразието. Д-р Волен Аркумарев от Българско дружество за защита на птиците показа случаи на сходни закононарушения и най-честите претекстове за тях, като даде образци за следствието им от страната ни и други страни. От сдружението предоставиха на всяка институция по един профилиран комплект такъми за събиране и документиране на отровни субстанции и примамки и други доказателства.

Обсъди се обнародваният през м. август 2021 година Национален проект за деяние за битка против противозаконното потребление на токсини в дивата природа 2021 – 2030 година и по-конкретно - създадената система за организация на работа, надзор, взаимоотношение и действеност на държавните институции, неправителствения бранш и жителите. Беше коментирано идното съставяне на районна междуведомствена работна група за територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Пловдив като част от осъществяването на една от задачите в този проект.

Проведената полемика сред участниците беше извънредно ползотворна и ориентирана към реагирането при възможни случаи на закононарушения. В хода й бяха разменени контакти сред тях и конкретизирани вероятните логаритми за бърз продан на информация и съгласуваност, работата на терен, възможните компликации при следствието, както и нуждата от образования на представителите на профилираното звено.

Редица на практика оферти бяха дадени от гл. контрольор Трифон Бойчев от отдел " Престъпления против околната среда и дивата природа “ от ГДНП – секторът, виновен за осъществяване на оперативно-издирвателна, осведомителна, координационна и организационна активност за предварителна защита и противопоставяне на закононарушения по член 235-239, 278в-278д, член 349 и член 352–354 от Наказателния кодекс.

Срещата приключи, като участниците показаха подготвеност за дейно взаимоотношение сред членовете на образуваната работна група и вяра тя да не се радва на богата процедура.

Престъпленията против околната среда и дивата природа, в това число противозаконното отравяне на диви животни са една от аргументите за понижаване на биологичното многообразие. Те съставляват опасност за околната среда, икономическото и общественото развиване и сигурността. Могат да доведат до изгубването както на биологични типове, по този начин и да нанесат вреди върху отглеждането на животни, което е главен занаят в някои райони. Те се случват макар съществуващите регулаторни рамки - международни  конвенции, европейски и български правни принадлежности.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР