Днес официално приключи работата по двете мозаечни пана, разположени върху

...
</TD
>Днес официално приключи работата по двете мозаечни пана, разположени върху
Коментари Харесай

Мозаечните пана върху фасадата на блок в Тракия отново греят в пълния си блясък

Днес публично завърши работата по двете мозаечни пана, ситуирани върху фасадата на бл. 15 в ж.р. " Тракия ". В продължение на близо три месеца, огромният български художник Трифон Неделчев, дружно с помощници, извърши прецизната и трудоемка активност по реставрацията на двете творби на монументалното изкуство и през днешния ден те още веднъж греят в цялостен искра с естествените си цветове и в целокупност.

По самодейност на Кмета на регион " Тракия " и заместител -кмета по просвета, археология и туризъм Пламен Панов, със съдействието на шефа на ГХГ - Красимир Линков, преди няколко месеца бе направена връзка с Трифон Неделчев - създател на паната, основани през 80-те години на предишния век, в съавторство с Маргарита Томова, Александър Балдев. Неделчев, който живее непрекъснато в Германия, одобри работата с наслада, като обезпечи скъпоструващите материали за своя сметка и се отхвърли от авторски хонорар в интерес на положителното дело. Възнаграждението, което община Пловдив е планувала за работата, Трифон Неделчев ще изплати на своите помощници, стана ясно през днешния ден по време на срещата му с и Пламен Панов на мястото. Двамата не скриха откровеното си удивление от свършеното и сърдечно благодариха на огромния български създател.

Всяко от двете мозаечни пана съставлява нереална комбинация от неправилни геометрични форми. Мозайката е положена с циментов разтвор върху бетонна основа. Техниката на осъществяване е opus tessellatum. Това са огромни и текстурирани мозайки, в които размерите на частиците нормално са над 4 мм. Тази техника постоянно се употребява за декориране на публични здания и огромни стаи с мозайки. Използваните тесери в двете мозайки на фасадата на блок 15  са в осем цвята: бяло (мрамор и варовик), сиво-черно, сиво, сиво зелено, охра (варовик), алено (смалт), оранжево (смалт), синьо (смалт). Размерите на тесерите варират от 1,5 х 1,5 см до 5 х 5 см.  

Припомняме, че комисия от община Пловдив и районната администрация, след осъществен оглед и документиране на място откри съществуване на пукнатини, механични замърсявания и изчезнали тесери, както в резултат на атмосферните въздействия през годините, по този начин и в резултат на механична интервенция. В някои сектори личеше и принудително премахване, като част от смалтовите тесери бяха останали в хоросановото/циментовото легло, имаше и обрушвания по крайния силует. Монтираната камера на едното от паната и следи от ремонт на климатика на другото бяха увредили структурно и незадълбочено мозайката и нейната основа.

Двете реставрирани пана, дружно с шадравана, ситуиран в откритото градско пространство пред ДКЦ V, чиято реституция също следва, към днешна дата са минали през експертна оценка и към този момент са заведени в салдото на администрацията на регион " Тракия ", която отсега нататък ще поставя грижи за тяхното поддържане. 

Припомняме, че годишно в бюджета на община Пловдив посредством отдел " Култура, археология и културно завещание " се залагат средства за реституция на монументално изкуство. По това перо бяха реставрирани мозайките на Йоан Левиев в подлеза на Чифте баня, паметника на Захари Стоянов, паметника на Момотаро от Окаяма, " Рибарчето " и чешмата " Хорцето ", намиращи се в Цар Симеоновата градина и други.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР