Днес над страната ще продължи преносът на въздушни маси от

...
</TD
>Днес над страната ще продължи преносът на въздушни маси от
Коментари Харесай

До 28 градуса днес в Благоевград, но ще има и сахарска мъгла

Днес над страната ще продължи преносът на въздушни маси от югозапад с нараснала централизация на сахарски прахуляк. Ще бъде най-вече слънчево с раздрана висока облачност. Ще духа слаб до сдържан югозападен вятър. Температурите ще се задържат доста по-високи от нормалните за началото на април, оптималните ще са най-вече сред 25° и 30°, в София - към 26°, за Благоевград – 28 градуса.

В планините ще бъде най-вече слънчево. Ще духа сдържан, по билата и краткотрайно мощен вятър от югозапад, който вечерта ще се усили. Максималната температура на височина 1200 m ще бъде към 22°, на 2000 m - към 14°, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

По Черноморието ще бъде слънчево с раздрана висока облачност. Ще духа слаб до сдържан вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще бъдат от 18° по Северното Черноморие до 27° по Южното. Температурата на морската вода е 9°-12°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Сахарска мъгла

Пикът на сахарската мъгла е при започване на месеца – 1 и 2 април. Концентрацията ще е до 200-300 микрограма на пространствен метър. Преминаването на леден фронт във вторник обаче ще " изтика " сахарския облак на изток и ще почисти атмосферата.

Лавинна заплаха

Високите температури ще са причина за интензивно снеготопене по високите снежни масиви. Има нараснала заплаха от мокри пролетни лавини.

Риск от пожари

Април стартира с топло време, което в доста планински и предпланински региони е съпроводено с липса на задоволително влага. Периодът е деен за земеделците, които по това време на годината постоянно разчистват селскостопански площи благодарение на огън. Повишава се заплахата от разпалване на горски и полски пожари – изключително в Централна и Източна България.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР