Днес, 21 ноември, в Централното фоайе на Ректората на Русенския

...
</TD
>Днес, 21 ноември, в Централното фоайе на Ректората на Русенския
Коментари Харесай

РУ откри изложбата Уют за душата, посветена на Деня на християнското семейство

Днес, 21 ноември, в Централното предверие на Ректората на Русенския университет беше открита изложбата “Уют за душата ", отдадена на Деня на християнското семейство. Експозицията демонстрира художествени произведения на някогашни и сегашни ученици и преподаватели от фамилията на русенската Алма матер. Новината оповестиха от Русенския университет " Ангел Кънчев ".

Ректорът учен Христо Белоев поздрави гостите във връзка празника и изрази увереността си, че в идващите представяния ще се включат и други майстори на перото от фамилията на русенската Алма матер. На откриването участваха проф. Пламен Кангалов, заместник-ректор по образователната работа, и доцент Десислава Атанасова, заместник-ректор по интернационализация и информационна политика.

Инициативата за събитието е на доцент Мира Душкова, началник катедра " Български език, литература, история и изкуство “, и засл. доцент Живодар Душков. Те благодариха на всички създатели, които се отзоваха и предоставиха екземпляри от своите съчинения. Споделиха предпочитание и хрумвания за бъдещи начинания и нови заглавия, които да бъдат добавени към сбирката.

Проф. Юлиана Попова поздрави академичната общественост за днешния празник с есето  " Академично селфи “, с което изрази своите откровени безредици, прелестни мисли и топли усеща към академичното семейство на Русенския университет.

От името на създателите към гостите се обърнаха проф. Ангел Смрикаров, създател на лирика, и Румен Пеев, публицист на романи на български и на британски език.

Изложбата включва 88 авторски творби. Те са разпределени в 4 категории: 42 от заглавията са поетични изповеди,  25 книги са в жанра прозаичност, 11 на брой са сатиричните  произведения и 10 са мемоарните издания. Литературните " деца “ на създателите са както на български, по този начин и на британски език. Написани са в интервала сред 1962 и 2023 година

Картините, които ускориха празничното въодушевление, са също авторски -  Диана Георгиева – Di Light, чиновник в Русенския университет.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР