Директорът на Регионалния исторически музей – Русе проф. д-р Николай

...
</TD
>Директорът на Регионалния исторически музей – Русе проф. д-р Николай
Коментари Харесай

Историческият музей в Русе показва съкровища в музея Фийлд в Чикаго

Директорът на Регионалния исторически музей – Русе проф. доктор Николай Ненов през днешния ден ще взе участие през днешния ден в откриването на Международната галерия " Първите владетели на Европа " в Музея " Фийлд " в Чикаго, Съединени американски щати, осведомят от РИМ.

Експозицията показва повече от 700 културни полезности на 26 институции от 11 страни. 

Изложбата " Първи владетели на Европа " построява строен роман за появяването на йерархии сред античните хора в Южна Европа. Тя демонстрира освен съкровища, злато и сребро, само че и разнородни предмети, които свидетелстват за продан на материали, за търговия и пътувания сред обособените области на античния свят. 

Русенският музей взе участие в изложбата с два броя кремъчни ядра от интервала на Късния халколит (4500-4200 година прочие Хр.), един меден слитък във формата на разпъната кожа, употребен като домонетна форма през късната бронзова ера (1600 – 1200 година прочие Хр.) и Боровското богатство от IV в прочие Хр., използвано в ритуални царски празненства.

" Наистина българското културно завещание заслужава да бъде забелязано в международен мащаб, защото то съставлява основна част от многообразието на културни изяви, които показват развиването на човешката цивилизация ", разяснява проф. Николай Ненов. 

Поканата за присъединяване в интернационалната галерия " Първите владетели на Европа " идва от Музея " Фийлд " в лицето на Уилям Паркинсън, организатор по антропология в музея и професор по антропология в университета на Илинойс в Чикаго. Познанството му с проф. Ненов датира от 2014 година, когато за първи път водят диалози за допустимо бъдещо гостуване. По това време Уилям Паркинсън има постоянни изследвания в Гърция и ползата му е ориентиран към праисторията, а таман оттова тогава потегля ползата към йерархиите в античните общества.

" Решихме да се включим, защото значимо е освен присъединяване на наши експонати в такава галерия. " Първите владетели на Европа ", ще може да бъде съображение българите там, както и техните американски другари, да схванат достойното място на родината им. Чрез присъединяване си в изложбата ние демонстрираме културна политика, схващане за цената на артефактите, както и смисъла от научното съдействие ", споделя проф. Ненов.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР