Директорът на ОП “Градини паркове се кани да купува роботизирани

...
</TD
>Директорът на ОП “Градини паркове се кани да купува роботизирани
Коментари Харесай

Има ли поне 40 000 лева ресто в косачките, които протеже на Каназирева се кани да купи с наши пари?

Директорът на Оперативна програма “Градини паркове " се кани да купува роботизирани косачки за тревите в Пловдив. За това се похвали самият той, откакто написа докладна бележка до кмета за закупуването на три робота по 100 000 лв. единия или общо 300 000 лв... 

Лаишкият опит за пиар и предизборни дивиденти обаче пораждат повече въпроси в сравнение с отговори. Първо, това, че някой води вътрешна преписка с писма, при които дейностите са към момента догадка, не би трябвало да става обществено притежание, тъй като “вижте ме аз си правя работата " не е далновидно управническо държание. Второ, Козарев поставя каруцата пред коня, защото кметът на Пловдив не може да се разпорежда с общински средства, това прави единствено общинският съвет и то при събиране на нужното болшинство за това.

Следователно тук има повече “Ако " и няма нищо несъмнено:

1. Кметът може и да не утвърди докладната записка;

2. Ако въпреки всичко я утвърди, то би трябвало да се оформи предложение към Общинския съвет, което първо да мине през комисиите от съветници;

3. Ако въпреки всичко мине и през тях, то би трябвало да се събере нужният брой общински съветници, които да гласоподават “ЗА ", като преди този момент се види от кое тъкмо перо на бюджета би трябвало да се вземат средствата, т.е. кой да се лиши от едни 300 000 лв., с цел да се дадат на да ръководи с отдалечено роботите.

4. Ако и това се утвърди, то въпреки всичко дано не забравяме, че би трябвало да се мине през процедура по Закона за публични поръчки, а там какви тъкмо косачки ще бъдат препоръчани и надлежно закупени не е напълно ясно.

Към докладната бележка е добре въпреки всичко да е приложил и три предложения от разнообразни компании, с които да потвърди, че тези роботи косачки костват “по към 100 000 лв. ".

Всъщност от към месец Оперативна програма “Градини и паркове " разполага с сходна машина, за която към този момент се похвали, че употребява. Всъщност тя е чартърен, за което Plovdiv24.bg насочи питане какъв е размерът на наема, който заплаща.

Според информацията, която самият даде в похвалното си прессъобщение, роботът работи вместо 15 индивида. Тук незабавно изниква въпросът за оптимизация на структурата на общинското дружество. Като шеф не е ли редно да направи предложение до кмета за оптимизация и от спестените средства да закупи техниката. Простата сметка демонстрира, че 15 индивида по 1000 лв. приблизително на месец по 12 месеца в годината, прави 180 000 лв. или това са съвсем два робота. Това е трябвало да стане още предходната година, а не в този момент, когато избуяха тревите.

Още в първото прессъобщение отпреди месец от предприятието се похвалиха, че -. Също тогава по думите на шефа сега над 200 индивида косят избуялите треви в Пловдив.

При наша инспекция в интернет косачка, най-голям клас, с радиоуправление се продава на цена от 87 588 лв.. При това приказваме за една численост и цена при медиатор. Какв али е цената за три броя при производителя? В случая е забавно къде тъкмо и по какъв начин е сметнал разликата от 39 000 лв. за трите косачки общо.

Според признатите планове за 2023 година на Община Пловдив до приемането на бюджета - 300 000 лв. са средствата, утвърдени като финансови разноски за предприятието, т.е. в тях няма на никое място пари за роботизирани косачки. Нека не забравяме, че предприятието разполага с косачки, въпреки и не с дистанционно управление.

Дали е нужен този разход тъкмо в този момент, когато от две години страната няма устойчиво държавно управление и бюджет, а общината към този момент половин година не разполага с признат подобен?

Интересно е и друго: за какво още в самото начало на годината не бяха заложени тези средства авансово, тъй че с идването на пролетта, предприятието да има подготвеност. 

Защо това предложение, което Козарев самичък разпрати до медиите като прессъобщение, идва единствено четири месеца преди изборите, в случай че е ясно, че в предприятието няма средства за това? Нека не забравяме и друго - 3,7 милиона лв. от 10-милионния заем на Община Пловдив към този момент отидоха за нова техника на същото това дружество със същия този шеф.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР