Димитър Димитров бе удостоен с приза Енолог на годината“. За

...
</TD
>Димитър Димитров бе удостоен с приза Енолог на годината“. За
Коментари Харесай

В Пловдив връчиха приза Енолог на годината

Димитър Димитров бе почетен с наградата " Енолог на годината “. За първи път Съюзът на енолозите в България връчи Годишните си награди по време на интернационалната галерия " Винария “. " Тази година Съюзът ни реши да разгласи носителите на наградите " Енолог на годината “ и " Млад енолог “ точно тук, с което демонстрираме достойнството и достолепието на специалността енолог “, съобщи ръководителят на СЕБ инж. Станимир Стоянов. Той посочи, че са получени номинации на трима енолози, измежду които на две дами.

Елизабет Портева е представител на младата вълна в българското винарство. Тя е четвърто потомство винар и технолог във винарна " Бендида “ в Брестовица. Нейните виновност се отличават с експериментаторство, минимални интервенции. Втората номинация бе за инж. Светла Рошлева, която стартира кариерата си във " Вини Славянци “ и поредно минава през няколко други професионални провокации. В момента работи във винарна " Зеланос “ и там основава едни от най-разпознаваемите виновност на избата и в България.

Инж. Димитър Иванов е добре прочут в България. Завършил е УХТ и повече от 25 години се занимава с вино, което приема като предопределение. " Близо 20 години от професионалния му път са свързани с " Винзавод Асеновград “, основател е на емблематични маврудови виновност. Към момента е основен технолог в " Домейн Менада “ и дълготраен член на УС на Съюза “, сподели инж. Стоянов. По традиция наградата на Димитър Димитров бе връчен от миналогодишния притежател - инж. Димитър Димов от Винарна " Ялово “. Инж. Димитров получи плакет и бронзовия Дионисиев венец, направен от скулптора Адриан Новаков, който се предава всяка година на най-хубавия енолог от миналогодишния притежател на оценката. " Искам да пожелая на сътрудниците енолози да вършат все по-добри български виновност и да ги презентират по целия свят “, съобщи инж. Димитър Димитров.

За осми следващ път СЕБ връчи приз " Млад енолог “, като знак на последователност сред поколенията измежду експертите в сектора. Тази година бе присъден на приключилата в Бордо Антоанета Генова, която работи в фамилната винарна " Ахинора “, ситуирана на брега на река Дунав. " През 2020 година се завърнах в страната и желая да работя с български сортове. Надявам се да не ви отчайвам и да съумея да допринеса за развиването на българското винопроизводство. Както сподели Димитър Димитров, вино се основава със сърце, душа и обич. Не скърбя, че съм избрала тази специалност и да я практикувам в България “, съобщи носителката на наградата " Млад енолог “.

На тържествената гала Съюзът на енолозите в България връчи и специфична премия, с която засвидетелства почитание към персона, оставила диря във винопроизводството. " В годините на развиване на винарския отрасъл доста хора са работили за просперитета на българското винарство, само че някои персони със своя принос са се отличавали от останалите. Тази година Съюзът на енолозите присъжда приз на емблематична персона, обвързвана с науката, с преподавателската активност, с винарския бранш, с политиката и законотворчеството, с административната си активност, даже и с шахмата. Той е дълготраен учител и човек на науката, ректор на УХТ, народен представител в 39-то и 40-то Народно заседание, шеф на Българската организация по сигурност на храните, ръководител на Националната лозаро-винарска камара и вицепрезидент на Българската федерация по шахмат – проф. Пламен Моллов “, уточни инж. Стоянов. От името на Съюза той подари картина на проф. Моллов.

" Оценявам премията като почитание освен към самия мен, само че по-скоро към това, което сме свършили дружно със Съюза на енолозите, за което имам непретенциозен принос. Мисля, че има още доста благоприятни условия, които със взаимни старания и с вашата поддръжка да изпълним “, сподели в благодарственото си слово проф. Моллов. Той добави, че и като ръководител на Съвета на настоятелите на Университета по хранителни технологии ще продължи да работи за разширение на партньорствата, както и със Съюза на енолозите в България.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР