Девически хор Евмолпея“ ще зарадва своята публика с традиционния си

...
</TD
>Девически хор Евмолпея“ ще зарадва своята публика с традиционния си
Коментари Харесай

Хор Евмолпея изпраща една изключителна, успешна година с Коледен копнеж в Епископската базилика

Девически хор " Евмолпея “ ще зарадва своята аудитория с обичайния си годишен независим концерт – театър на 22.12.2022 година от 18:00. Концертът е част от събитията на десетото юбилейно издание на празниците " Светлина и вяра в Стария град “, проведени от Общински институт " Старинен Пловдив “.

За първи път Епископската базилика на Филипопол ще оживее посредством гласовете на прелестните пловдивски девойки тъкмо в навечерието на Бъдни вечер. " Коледен блян “ с хор " Евмолпея “, каквото е заглавието на новогодишния плакат – дава обещание да се трансформира в културно събитие за Пловдив, оповестяват от Община Пловдив.

Епископската базилика е била очевидец на доста значими събития от историята на Пловдив или Филипопол, както е бил именуван през античността един от най-старите непрекъснато населявани градове в Европа. Автентичната римска конюнктура, огромните размери, централното разположение, богатата декорация на трикорабната черква с мозайки, красивото звучене и забавната стратегия, предопределят изявата на състава като прочувствена звуково-визуална режисура с подстрекателство за коледен привкус.

В околните дни " Евмолпея “ приготви авансово публиката с няколко свои участия на редица открити подиуми в града – Римски стадион за деня на Народните будители, в разнообразни къщи в Стария град по време на " Дефиле на младото вино “ и зала " Борис Христов “. В тяхно осъществяване звучаха прелестни песни от репертоара им, които ще чуем и на коледния концерт на 22.12.2022 година

Хор " Евмолпея “ завърши една изключителна сполучлива и продуктивна креативна година. През месец септември хорът изнесе независим концерт в  гр. Чирпан, отдаден на празника на града и Съединението на България.

Упоритата работа на хористките и на креативното управление в лицето на диригента доктор Алия Хансе, клавирен акомпанимент Йорданка Иванова и арт-мениджър Ганка Янкова доведоха до реализацията на повече от 30 концертни изяви в страната и чужбина. Между най-запомнящите се бе представянето на Девическия хор в Щутгарт, Германия за 24 май, където съставът бе приветстван възторжено минути след напускането на сцената. Само преди месец в гр. Сремски Карловци и гр. Нови Сад високо оценено наличието им, където те гостуваха във връзка честването на 300 години от рождението на Паисий Хилендарски, включено в листата на бележити годишни по линия на ЮНЕСКО и в XX-тата юбилейна " Българиада във Войводина 2022 “. Одухотвореността и прецизното въздействащо музициране завоюваха на девойките следващите другари и съидейници в разнообразни градове в България и чужбина.

Само след няколко дни девойките ще ни създадат съпричастни на коледното си въодушевление с произведения от целия свят. Програмата включва творби от разнообразни стилове и столетия от Ноел Гоеман през Наоми Шемер, Карл Дженкинс, Лео Брайтън, Албърт Наймън, Франц Грубер, Миколь Леонтиевич, Джо Бийл до Христо Недялков, Николай Стойков, Иван Вълев, Рада Славинска и други Специално присъединяване ще вземат Димитър Величков – барабани, Алпер Юнлютюрк – баритон и доктор Борис Мирчев – пиано. В концерта ще се включат и някогашни евмолпеи, пристигнали от разнообразни краища на България и Европа.

Пловдив чака коледния си подарък с песните на своите девойки, които интензивно вземат участие в креативния живот на града.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР