Ден на отворените врати се състоя в Държавен архив –

...
</TD
>Ден на отворените врати се състоя в Държавен архив –
Коментари Харесай

Ден на отворените врати в Държавен архив – Русе днес

Ден на отворените порти се състоя в Държавен списък – Русе през днешния ден. Събитието е част от проявата, проведена от Държавна организация " Архиви “ в цялата страна по случай професионалния празник на чиновниците в институцията – 10 октомври, оповестяват във Фейсбук страницата на Държавен списък – Русе.

Гост на проявата бе и регионалният шеф Данаил Ковачев. Той беседва с началника на отдела на организацията в Русе Толя Чорбаджиева, както и с нейния екип.

" Продължавайте да съхранявате историята на обществото ни, утвърждавайки се като водещ център за опазване на районното и национално благосъстояние! Не спирайте да реализирате още голям брой събития, които ни вършат съпричастни с предишното на нашия край “, съобщи Ковачев. Той пожела на чиновниците в Архива здраве, триумфи и задоволеност от постигнатото.

Датата на професионалния празник е годишнината от основаването през 1951 година на Държавния архивен фонд. През 2023 година се навършват 72 години от началото на проведеното архивно дело в България. Държавният списък в Русе като конструкция се основава една година по-късно – през 1952 година. Към архива действат читалня и библиотека, като фондовата наличност на архива е близо 5000 архивни фонда /учрежденски и лични/, възлизащи на над 3400 линейни метра.

След измененията в административно-териториалното разделяне на страната през 1959 година 149 фонда са предадени на новосъздадените архиви в Разград и Силистра. През 1994 година е признат фондовият масив на ОК на Българска комунистическа партия, възлизащ на 399.17 линейни метра с 1015 фонда и сбор 25 974 архивни единици, 929 загатна, 873 частични приходи.
Източник: ruse24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР