Данов хълм, тепето, което се намира в самото сърце на

...
</TD
>Данов хълм, тепето, което се намира в самото сърце на
Коментари Харесай

Унищожават едно от богатствата на Пловдив, Общината - сляпа, глуха и няма

Данов рид, тепето, което се намира в самото сърце на центъра на Пловдив, се занемарява от ден на ден, видя Plovdiv24.bg . Графитите се усилват и от ден на ден грозни рисунки изникват с всеки минал ден. Известен още като Сахат тепе или тепето с часовниковата кула хълмът е обект освен на разходки и отмора на пловдивчани и гостите на града, само че и на зложелатели.

Боклуци и надраскани скали на метри от Община Пловдив, тепето се вижда от кметския кабинет, само че кметът остава кьорав да види през прозореца какво се случва.

Чести са и случаите, когато деца се изкачват по стръмнините на тепето и е въпрос на време да стане трагичен случай, каквито не един път са ставали.

Тепетата са едно от благосъстоянията на Пловдив, с които той е прочут по целия свят. Бунарджика, Данов рид, Небет тепе дружно с Джамбаз и Таксим тепе образуват по този начин нареченото Трихълмие, през днешния ден по-известно като Старинен Пловдив и Младежкия рид.

Пловдивските тепета са по едно и също време геоложки феномен, естествена забележителност и знак на град Пловдив, придаващ му несравним образ и атмосфера. Марково тепе, Алтъ тепе и Лаут тепе към този момент са в историята и се знаят единствено като имена, защото са изцяло разрушени.

Държавата ги е предоставила на Общината да се грижи, да ги стопанисва, оправя ли се обаче тя?

Plovdiv24.bg насочи запитване към Оперативна програма “Чистота " дали и по кое време има желание да почисти съответно Данов рид от графити.

Според оправданието, което ни беше обещано:

" Чистота “ разполага с задоволително средства, с цел да почисти новопоявилите се драсканици върху скалите на Дановия рид, другите пловдивски тепета и още редица знакови места в града. Единствената причина загрозяващите надписи върху естествените забележителности още да не са отстранени е, че профилираната машина е на ремонт.

Очаква се той да завърши към средата на месеца и почистването с пясъкоструйка да бъде обновено. От " Чистота “ не са спрели да заличават драсканици из града тук-там, където това е допустимо да стане с пароструйка.

За да има по-дълготраен резултат, жителите би трябвало да пазят, а в случай че някой стане очевидец на вандалска демонстрация, каквато е безразборното шарене със спрейове, неотложно да алармира на тел. 112, приканват от общинското дружество.

Очакваме откакто техниката бъде оправена, тепето в действителност да бъде изчистено. Това е тематика, която ще следим в бъдеще, защото от фотосите, с които разполагаме през годините, ясно се вижда по надписите, че или това са цели три години от мандата на, време, в което той не си е мръднал пръста.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР