Данните от Националния статистически институт, обобщени от Института за пазарна

...
</TD
>Данните от Националния статистически институт, обобщени от Института за пазарна
Коментари Харесай

Експерт: Пловдив предлага по-добри възможности за работа от Варна, но пък средните заплати са по-ниски

Данните от Националния статистически институт, систематизирани от Института за пазарна стопанска система, демонстрираха междинната брутна месечна заплата на наетите по трудово и служебно правно отношение лица в частния и публичния бранш в 265-те общини в страната.

Сред огромните регионални центрове най-високите междинни хонорари са в Столична община – 2 475 лева (4-то място в страната), община Варна – 1 642 лева (17-то място в страната) и община Пловдив – 1 584 лева (22-ро място в страната). Отново следим мощно показване на индустриалните общини в периферията на трите водещи стопански центъра.

" Пловдив е огромно изключение в демографски проект - това е град, който притегли 40-50 хиляди души. Ключови общини в Пловдивско - Куклен и Марица, са изведени като обособени индикатори. Пловдив предлага по-добри благоприятни условия от Варна. На опашката са нормалните обвинени - Видин, Силистра, Монтана. Сливен и Ямбол са с много ниски междинни заплати, въпреки че там има доста благоприятни условия за работа и безработицата е ниска ", обясни за Георги Първанов от Българската конфедерация по заетостта.

Очакванията тази година са за равномерен растеж на заплатите - към 9-10%, както и за усмиряване на инфлацията. Очаква се безработицата да бъде в рационални равнища. Забавя се огромният интерес за работа в София, Пловдив се оказва много прелъстителен център. В София безработицата е под 2%, в Пловдив също има липса на фрагменти.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР